Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dvoje mladih profesora glazbe iz Poljske žive u Rijeci, a rade u Delnicama

16.10.2017.

14:40

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U vremenu kada mnogi mladi odlaze iz Hrvatske, zanimljivo zvuči priča o dvoje mladih profesora glazbe iz Poljske, koji su odlučili živjeti u Rijeci, odakle svakodnevno putuju na posao do Gorskoga kotara.

Nastavnik gitare Szymon Pietrzak i njegova kolegica Marta Karolina Cader iz Poljske su, zahvaljujući projektu međunarodne razmjene studenata Erasmus, studirali u Finskoj, a poznanstvo s nekoliko Hrvata potaknulo ih je da dođu živjeti u Rijeku. Tražeći posao, radno mjesto su dobili u Osnovnoj glazbenoj školi Ive Tijardovića u Delnicama, pa su se, uz ostalo, morali priviknuti i na zimska putovanja do Gorskoga kotara - no nakon kupnje automobila to im ne pada teško. 

Szymonu se, kaže, mnogo teže bilo priviknuti na razliku u pristupu koju, u usporedbi s poljskim vršnjacima, djeca u Hrvatskoj imaju prema glazbenoj izborazbi. Male je Poljake mnogo lakše potaknuti da redovito vježbaju na odabranom instrumentu – a za razliku od njih, hrvatski su učenici skloniji da, uz glazbu, imaju još nekoliko izvanškolskih aktivnosti. 

S druge strane, zadovoljni su što mogu živjeti uz more, a istovremeno i svakodnevno uživati u ljepoti goranskih šuma. Ljudi su u Hrvatskoj, kažu, vrlo susretljivi i ljubazni, razlike između dva naroda nisu velike, a iako zasad ne razmišljaju o odlasku iz Hrvatske, ponekad osjete nostalgiju za rodnom Poljskom. Poslušajte prilog Nenada Lučića:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.