Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dvojezičnost u Vrbovskom: DA većine vijećnika

01.10.2015.

11:59

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vijećnici Grada Vrbovskog su većinom glasova usvojili izmjene gradskog Statuta, vezane uz dvojezičnost i druga prava srpske nacionalne manjine koja čini oko 35 posto stanovnika te lokalne jedinice. Na sinoćnjoj sjednici o izmjene su usvojene bez sudjelovanja dvojice vijećnika HDZ-a.

Načelo ravnomjerne manjinske zastupljenosti u tijelima Grada Vrbovskog već je zaživjelo. Odredbe po kojima će u pojedinim naseljima biti postavljane latinične i ćirilične ploče s nazivima mjesta, ulica i trgova tumači gradonačelnik Dražen Mufić ističući da će biti postavljene na područjima gdje su Srbi zastupljeni s 33,3 i više posto, primjerice u mjesnim odborima Gomirje, Ljubošina i Moravice.

HDZ misli da dvojezičnih ploča ne bi trebalo biti u nekim naseljima onih mjesnih odbora Grada Vrbovskog gdje udio srpskog stanovništva nije veći od jedne trećine. Vijećnik Šejn Brijak dodaje da je stranka tražila odgodu statutarnih izmjena jer misle da bi bilo politički mudro, zbog dugoročnog i kvalitetnog rješenja, sačekati rješenje za Vukovar. Odluka Ustavnog suda o gradskom statutu Vukovara, misle oni, diktirat će praksu u svim drugim statutima, pa i u Statutu Grada Vrbovskog.

Osim većine u Gradskom vijeću, pozitivno mišljenje o netom usvojenim statutarnim izmjenama prethodno su dala i Vijeća Srpske nacionalne manjine Grada Vrbovskog i Primorsko-goranske županije, a očekuje se da će, sukladno Ustavom zakonu, postavljanje dvojezičnih ploča financirati država. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.