Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dvojica CTK-ovaca na državnom natjecanju iz informatike

23.02.2017.

17:08

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvojica riječkih učenika, polaznici programa "Budi++" Centra tehničke kulture, u kojem se riječki osnovnoškolci i srednjoškolci pripremaju za natjecanja, plasirala su se na državno natjecanje iz informatike, što će se održati u Primoštenu od 14. do 17. ožujka.

Boris Španjić iz sedmog razreda Osnovne škole Zamet briljirao je u kategoriji Logo - njegov rezultat na testu bio je 100 posto! Na državnome natjecanju iz informatike sudjelovat će i u kategoriji algoritama. Antonio Erdeljac, koji pohađa Prvu riječku hrvatsku gimnaziju, natjecat će se na državnoj razini u razvoju softvera. Zahvaljujući svojem projektu ZoneFund jedini je učenik prvoga razreda srednje škole koji ide na državno natjecanje.

Plasman na državnu razinu mladi su informatičari osigurali nastupom na županijskome natjecanju iz informatike, za koje se u CTK-u Rijeka ukupno pripremalo 11 učenika. Podršku su im pružali mentori Dino Ilić i Ivana Žužić, bivši polaznici programa za darovite učenike, koji su sada mentori novim generacijama.

Projekt Budi++ već se godinama provodi u riječkome Centru tehničke kulture. Učenici i učenice pripremaju za različita natjecanja - od školskih do onih poput Croatian Makers Lige, Logo lige, HONI lige itd. Osim što sudjeluju u brojnim natjecanjima, polaznici i sami organiziraju natjecanja. 

Borisu i Antoniju slijede pripreme za državno natjecanje u Primoštenu za dvadesetak dana. Projekt Budi++ novčano podupiru Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.