Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:17 / 05.10.2019.

Autor: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Dvorac Stara Sušica, osim djece, privlači i sve više odraslih izletnika

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Upravljajući dvorcem Stara Sušica u Gorskom kotaru, Dom mladih Rijeka dodatnim ulaganjima nastoji poboljšati smještajne i druge oblike ponude te obogatiti edukativne sadržaje, koji su prvenstveno namijenjeni djeci.

O tome govori netom dovršena rekonstrukcija sportskog igrališta pored dvorca, a planiranje daljnjih zahvata u blizini objekta nudi dio odgovora na pitanje, zašto osim najmlađih, dvorac za svoje kreativne radionice i druge programe sve češće žele koristiti i odrasli? 

Nakon niza manjih ulaganja u obnovu inventara i unutrašnjosti dvorca, objekt u Staroj Sušici postaje sve ugodnije mjesto za boravak, a da se radi i na osmišljavanju dodatnih sadržaja potvrđuje ravnatelj riječkog Doma mladih Goran Gračanin.

"Na prostoru oko dvorca je u procesu izrade poučna staza na kojoj će djeca moći učiti o prirodi. Sukladno tome, osmislili smo malu planinarsku školu, kao dodatni program djeci, koja dolaze ovdje. Imamo stolarsku radionicu, a planiramo uvesti još nekoliko programa, koji će boravak ovdje učiniti atraktivnijim", govori o planovima Gračanin.

Djeca su u starosušičkom dvorcu redoviti gosti, no kako se u tom objektu mogu vidjeti i grupe odraslih, očito je, kaže Ravnatelj Doma mladih Rijeka Goran Gračanin, da taj živopisni objekt ima i potenijala za komercijalnu upotrebu. Objekt se komercijalizira, koliko god su ljudi zainteresirani, a to ovisi od sezone do sezone.

"Moram reći da je interes grupa odraslih sve veći. Organiziraju se škole pisanja, dolaze planinari, a nakon poučne, planiramo urediti i trim stazu, nakon čega se možemo nadati većem broju sportaša. Zato smo i uredili sportsko igralište. Objekt je atraktivan, može ga se urediti koliko to financijska situacija dopušta, no ono što će ga u prvom redu činiti privlačnim je ponuda", kaže Gračanin.

Kako nedaleko dvorca Primorsko-goranska županija gradi Centar za edukaciju o velikim zvijerima medvjedu, vuku i risu, zanimanje za turističkim smještajem u Staroj Sušici će nesumnjivo rasti. Poslušajte prilog Nenada Lučića:

Dvorac Stara Sušica, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.