Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dvostruki Everesting Leona Kamenskog za liječenje Maura Baraka

12.11.2020.

13:29

Autor: Neva Funčić

Leon Kamenski na utrci u Kastvu (Foto: SRK Rika)

Leon Kamenski na utrci u Kastvu (Foto: SRK Rika)

Foto: - / -

Leon Kamenski, član sportsko-rekreacijskog kluba Rika iz Kastva, u petak će se u Zagrebu okušati u dvostrukom Everestingu: u poslovnoj zgradi Zagrepčanke namjerava se 214 puta popeti na 25 kat, što je jednako dvostrukom usponu na Mont Everest.

Leon Kamenski i klub SRK Rika nadaju se da će dvostrukim Everestingom pomoći u prikupljanju novca za liječenje dječaka Maura Baraka, kojeg zbog teških dijagnoza kongenitalne pseudoartroze tibije i fibule čekaju skupe operacije čije troškovi roditelji moraju sami pokriti. 

Leon Kamenski je, uz Pavla Kruljca i Domagoja Paukovića, u travnju ove godine trčeći i hodajući Trsatskim stubama u Rijeci već odradio Everesting. Više od dvadeset sati se penjao i spuštao dok nije skupio 8.848 metara, koliko iznosi visina najviše planine svijeta.

Klub za potrebe akcije nije otvarao poseban žiro račun, nego će sve uplate ići na broj računa koji je obitelj otvorila u svrhu prikupljanja sredstva za liječenje Maura: Addiko Bank IBAN: HR333 2500 0093 1065 6404 9; SWIFT/BIC CODE: HAABHR22; Mauro Barak; Rijeka, Hrvatska; s naznakom "Pomoć za malog Maura Baraka".

Sada je odlučio udvostručiti izazov, pa će u dvostruki Everesting, dakle uspon jednak visini dva Everesta, krenuti ovog petka u 9 sati. Očekuje da će mu za to trebati nešto više od 30 sati.

U poslovnoj zgradi Zagrepčanka Leon namjerava, preko 25 katova i 490 stepenica, odraditi uspon 214 puta. Stepenicu po stepenicu, ukupno 104.860 stepenica, odnosno 17.696 metara koliko iznosi dvostruki uspon na Everest.

Prema Leonovim saznanjima, dosad je samo četvero ljudi na svijetu odradilo izazov dvostrukog Everesta. Stiže peti, poručuje Leon uoči uspona, poslušajte:

Kamenski uoči dvostrukog Everestinga, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.