Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dvostruko više prijava za uređenje malih javnih površina u Rijeci

04.01.2017.

14:28

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na natječaj za financiranje projekata Riječkoga programa lokalnog partnerstva ove godine pristiglo je dvostruko više prijava nego proteklih godina. Tako je jer su zainteresirani građani sudjelovali na radionici održanoj u suradnji s riječkom udrugom SMART.

Kako da u svome kvartu izgradite ili uredite baš ono što vama nedostaje? Kome se prijaviti i gdje? To su sve naučili sudionici radionice za pisanje prijedloga projekata Riječkoga programa lokalnog partnerstva, organizirane u studenom prošle godine u suradnji s Udrugom za razvoj civilnog društva SMART. Stoga je ove godine stigao dvostruko veći broj prijavljenih projekata nego proteklih godina.

Natječaj je okončan, a u veljači će se znati koji će od 14 kandidiranih ići u provedbu. Program omogućava da se neposrednim sudjelovanjem građana, udruga i mjesnih odbora u suradnji s Gradom brže i ekonomičnije riješi dio potreba za uređenjem manjih javnih površina. I ove je godine u tu svrhu u proračunu Grada Rijeke osigurano 200 tisuća kuna.

Najveći broj prijedloga odnosi na uređenja okoliša dječjih vrtića i škola, čak 10, a ostalo su prijedlozi udruga, grupa građana i vijeća mjesnih odbora te se odnose na uređenje rekreacijskih površina, kaže ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Dragica Fadljević. Grad sufinancira komunalnu opremu, materijal, sadnice, zemlju odnosno usluge izvođenja radova do 30 tisuća kuna po projektu, a preostala se vrijednost realizira se u obliku volonterskog rada građana, te donacija i sponzorstava.

Na natječaj za ovu godinu stigli su prijedlozi uređenja okoliša vrtića Turnić, Delfin, Rastočine, Zvonimir Cviić, Maestral i Galeb te dvorišta zgrade Zavičajnoga muzeja na Drenovi, senzorički vrt u dvorištu Centra za odgoj i obrazovanje, uređenje dvorišta Municipija, trga između Osnovne škole Centar i Građevinske škole, uređenje fitnes-parka na Pehlinu te opremanje igrališta na Androvom bregu.

Zadatak odjela gradske uprave je dostaviti mišljenja o mogućnostima realizacije prijedloga s obzirom na to u čijem je vlasništvu površina za koju se planira neki projekt, troškovnik i manje građevinske zahvate, kaže Dragica Fadljević. Dodaje da će konačnu odluku u veljači donijeti povjerenstvo sastavljeno od predstavnika civilnoga društva i medija koje će, ovisno o troškovima, odabrati šest do sedam projekata. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.