Hrvatski radio

Radio Rijeka

Edi Kučan: Idućeg tjedna stižu plaće i počinje proizvodnja u 3. maju

05.09.2019.

10:39

Autor: Neva Funčić

Mihaela Načinović, Edi Kučan i Juraj Šoljić predstavljali su 3. maj pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Mihaela Načinović, Edi Kučan i Juraj Šoljić predstavljali su 3. maj pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Direktor Edi Kučan potvrdio je potpis ugovora s kanadskim naručiteljem te za idući tjedan najavio početak proizvodnje i isplatu zaostalih plaća radnicima 3. maja. Ministar Darko Horvat čestitao je Kučanu i timu koji je uspio potpisati ugovor za završetak prve brodogradnje - 733.

Unatoč najavama, ministar Darko Horvat je uoči sjednice Vlade u četvrtak rekao da se neće donositi nikakve odluke oko 3. maja jer su one već donijete: "Na prošloj sjednici su donesene sve potrebne odluke da se krene prema deblokadi računa i stavljanju brodgradilišta u punu funkciju", rekao je.

Nadzorni odbor HBOR-a dao je zeleno svjetlo za deponiranje 150 milijuna kuna na poseban račun i u ovom trenutku nedostaje sporazum između Hrvatske brodogradnje Jadranbroda i 3 maja.

"Uz monitoring i analizu Hrvatske brodogradnje dat će se suglasnost za svaku isplatu, a što je preduvjet da deblokiramo račun i brodogradilište stavimo u funkciju", rekao je Horvat.

Nada se da će u ponedjeljak ili utorak biti sklopljen sporazum između Hrvatske brodogradnje i 3. maja te da će tijekom sljedećeg tjedna krenuti prve isplate.

Ministar Horvat je čestitao Ediju Kučanu i njegovom timu koji je u noći od jučer na danas uspio potpisati ugovor vrijedan 36 milijuna dolara za završetak prve brodogradnje: 733 za kanadskog naručitelja.

Horvat očekuje da će u sljedećih desetak dana biti deblokiran račun, početi radovi na brodu kanadskog naručitelja, što je početak procesa da se u dvije godine završi sve što je na navozu u brodogradilištu.

Predsjednik Nadzornog odbora 3.maja Juraj Šoljić potvrdio je da je sporazum s Jadranbrodom pred potpisom, da su HBOR-u predane zadužnice na gradnju 723 te da je potpisan ugovor o kreditu u iznosu od 150 milijuna kuna.

Poslušajte što su Horvat i Šoljić prijepodne rekli o tome kad počinje proizvodnja, a poslušajte i tonski zapis s konferencije za novinare što su je poslijepodne u 3. maju održali direktor Edi Kučan i sindikalni predstavnik Šoljić:

Kučan: Startamo odmah, pripremila Neva Funčić

Horvat: Početak procesa koji mora završiti tijekom iduće dvije godine, pripremila Neva Funčić

Juraj Šoljić o tome što slijedi, pripremila Neva Funčić

Ministar Darko Horvat (Foto: Patrik Macek / Pixsell)

Ministar Darko Horvat (Foto: Patrik Macek / Pixsell)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.