Hrvatski radio

Radio Rijeka

Eduard Badurina za jačanje regionalnih stranaka: iz Reformista u PGS

19.07.2016.

13:50

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Eduard Badurina, donedavni predsjednik primorsko-goranske organizacije stranke Reformista, novi je član PGS-a. Odluku je, na konferenciji za novinare, pojasnio željom da se u Saboru ojača glas regionalnih stranaka.

Decentralizacijska politika jača, rekao je počasni predsjednik Primorsko-goranskog saveza Nikola Ivaniš te najavio da će na parlamentarne izbore izići u koaliciji s IDS-om i Listom za Rijeku, ali da se razgovara i s mogućim novim partnerima. "PGS je ovoga tjedna održao niz razgovora sa strankama lijevog centra, regionalnima, zelenima", rekao je Ivaniš te istaknuo da im je namjera proširiti koaliciju i ojačati regionalnu politiku.

"Mali pomak od nekoliko tisuća glasova značio bi ozbiljan utjecaj i participaciju u vladi lijevog centra", poručio je Ivaniš svojim biračima. Na jesenskim izborima očekuje pobjedu lijevog centra, a za Vladu kaže da je važno da bude demokratska, jer smatra da prethodna to nije bila. "Visokopozicionirani su neki političari koji ni u svojoj mjesnoj zajednici ne bi bili izabrani. Na državnu vlast imaju utjecaj neki kojima stranka stane u autobus", nastavio je Ivaniš te dodao da treba voditi živu politiku, među ljudima i za ljude koje predstavljaš.

Politički tajnik PGS-a Franjo Butorac smatra da je koalicija IDS-PGS-Lista za Rijeku začetak regionalizacije političkog života u Hrvatskoj te da će kroz jačanje regionalnih stranaka ojačati i demokratičnost. Ozbiljni ljudi u saboru moraju dobiti pravo glasa, kaže Butorac.

Eduard Badurina je rekao da se njegovo ime neće naći na listama za parlamentarne izbore, ali na lokalnim i regionalnim hoće. U Reformistima je surađivao s PGS-om na izborima u Rabu i Matuljima, iskustvo je dobro, a ideje bliske. Prelazak je politički i lokalpatriotski motiviran, kaže. "Smatram da operativno mogu pomoći na terenu i dati svoj obol stranci", rekao je Badurina koji je dodao da sa sobom ne povlači druge članove.

No, s konferencije za novinare PGS-a u Rijeci pozvao je stranke da vode afirmativnu kampanju. Poslušajte izajve Badurine i Ivaniša:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.