Hrvatski radio

Radio Rijeka

Edukativno predavanje u susret Međunarodnom danu epilepsije

09.02.2020.

13:01

Autor: Marta Ožanić

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Foto: - / -

U KBC Rijeka, na klinci za neurologiju, sutra će se u 14 h, povodom skorašnjeg Međunarodnog dana epilepsije i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, u prostoru biblioteke na 2. katu organizirati edukativno predavanje dr. med. Marine Legac Škifić.

Epilepsija je jedna od najučestalijih bolesti ili poremećaja u neurologiji, koja zbog svojih karakteristika predstavlja ozbiljan medicinski i socijalni problem. Uzrok nastanka bolesti i simptomi su izrazito raznoliki. Epilepsija predstavlja kronični poremećaj stanica moždane kore, koje iz različitih razloga postaju "prepodražljive" i reagiraju sinhronim izbijanjima električkih impulsa, što se manifestira epileptičkim napadajima.

Glavni cilj obilježavanja Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije te autrašnjeg predavanja: "Hrvatske smjernice za farmakološko liječenje epilepsija" je podizanje svijesti građana i zdravstvenih timova o epilepsiji, izazovima s kojima se bolesnici svakodnevno susreću kao i smanjenje stigme prema oboljelima od te bolesti.

Od epilepsije u svijetu trenutno boluje više od 50 milijuna ljudi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.