Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ekipa filma "Južni vetar 2" u Kastvu: "To je jedino snimanje izvan Srbije!"

12.10.2020.

15:10

Autor: Albert Petrović

Filmska ekipa s domaćinima u Kastvu (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Filmska ekipa s domaćinima u Kastvu (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Proteklog vikenda Kastav je ugostio filmsku ekipu iz Beograda, koja je na jedan dan ondje izmjestila snimanje filma "Južni vetar 2", nastavka filma i serije s milijunskom gledanosti u Srbiji. Dobrodošlicu su im priredili gradonačelnik Matej Mostarac i direktor Turističke zajednice Saša Brusić.

Ekipu filma predstavljali su redatelj Miloš Avramović, filmska producentica Tatjana Žeželj, glumac Miloš Biković, izvršni producent Goran Bjelogrlić, dok je Goran Navojec dobio slobodno radi proslave 50. rođendana.

Riječ je o krimiću s elementima humora, svojevrsnim balkanskim Sopranosima, kako tvrdi redatelj Miloš Avramović, koji ništa više o filmu nije htio reći, ali zato nije štedio komplimente na račun domaćina - kaže da je sve je bilo na visokoj profesionalnoj razini, bez ijednog problema.

"I to su te nepredviđene stvari koje se meni događaju i koje me oduševljavaju: djevojka iz Kastva nas je zvala, 'morate doći', bila je uporna, i eto nas ovdje, snimamo, i to je jedino mjesto gdje ćemo snimati izvan Srbije", kaže Avramović.

Na pitanje da usporedi stanje u hrvatskoj i srpskoj kinematografiji, kaže da obje kinematografije imaju svoje peakove i svoje probleme. "Odsustvo nekakvog sistema koji bi pripremao tlo za stvaranje kvalitete, uspjeh se događa sporadično zahvaljujući entuzijazmu ljudi koji ga rade", kaže.

Spominjemo sisteme koji su rigidni i tlače ljude i pitamo ne čini li se da da se onda ta potisnuta energija i kreativnost oslobode i eksplodiraju vrhunskim filmovima, kao što se desilo, primjerice, u Rumunjskoj i Iranu ?

"Vi spominjete Rumunjsku jer oni prave odlične filmove koji pobjeđuju u Cannesu i na ostalim festivalima, Iranci također, ali uzmimo primjer starih otvorenih demokracija iz kojih također stižu vrhunska ostvarenja, tako da to ima veze, ali i nema", rekao je Miloš Avramović. Poslušajte razgovor s redateljem:

Avramović o snimanju u Kastvu, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.