Hrvatski radio

Radio Rijeka

Eko Kvarner: Apel za spas plemenitih periski u Jadranu

20.09.2020.

19:27

Autor: Hina

Pomor periski na ušću Neretve (Foto: Grgo Jelavić / Pixsell)

Pomor periski na ušću Neretve (Foto: Grgo Jelavić / Pixsell)

Foto: - / -

Udruga Eko Kvarner pozvala je u nedjelju državno vodstvo da poduzme hitne mjere za spas zaštićenih plemenitih periski u Jadranu te podrže prijedloge znanstvenika, sudionika skupa o proširenju ekološke mreže Natura 2000 na morska područja.

Iz Eko Kvarnera ističu da je pomor plemenitih periski proteklih mjeseci znatno ubrzan te procjenjuju da su za njihov spas preostali tjedni. Smatraju da je potrebno preostale žive primjerke odmah staviti u karantenu i pokušati intezivan uzgoj mlađi.

"Ako mjerodavni ne posvete dovoljno pažnje tom problemu i ne angažiraju dovoljno raspoloživih resursa, vjerojatno ćemo već sljedeće godine moći postaviti prvi spomenik još jednoj zauvijek izgubljenoj vrsti," ističu iz Eko Kvarnera.

Pozivajući se na zaključke i prijedloge skupine znanstvenika, oblikovane nakon nedavnog znanstveno-stručnog skupa "Proširenje ekološke mreže Natura 2000 na morska područja (sjeverozapadna obala otoka Krka, Riječki zaljev) s ciljem očuvanja staništa plemenite periske" ističu da su od 2016. zabilježeni prvi slučajevi masovnih pomora periski na Mediteranu.

Tijekom 2019. prvi pomori uočeni su u južnom i srednjem Jadranu. Naglo smanjenje populacija uzrokovano je parazitom te se periska našla na crvenoj listi Međunarodne udruge za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN), kao kritično ugrožena vrsta.

Znanstvenici navode da je sadašnje stanje populacije plemenite periske u Jadranskom moru uzrokovano parazitom Haplosporidiumm pinnae, bakterijom roda Mycobacterium i mogućim drugim uzročnicima te traže hitne mjere - od odlučivanja do dodatnih ulaganja u znanstvena istraživanja i proširenje kapaciteta očuvanja u kontroliranim uvjetima.

Ističu da su periske u Jadranskom moru zaražene, da se broje posljednji živi primjerci te da moguće mjere zaštite i očuvanja propisane važećom zakonskom regulativom u prirodnom okolišu nisu primjenjive zbog dužine trajanja predviđenih istraživanja i protokola.

"Jedine raspoložive i učinkovite mjere očuvanja plemenite periske su zakonski legitimni nalozi resornog ministarstva te ovlaštenje nekolicine stručnjaka za izdvajanjem još živih primjeraka iz 'in situ' u 'ex situ' kontrolirane uvjete, izvan redovnih protokola", poručuju znanstvenici.

Smatraju i da protokol postupanja izdvajanja plemenite periske iz prirodnog okoliša u kontrolirane uvjete treba odrediti na osnovi iskustava Aquariuma Pula, koji je jedini poduzeo mjere zaštite i uspio očuvati tridesetak živih zaraženih primjeraka i petnaestak živih zdravih jedinki.

Predlažu da se u očuvanje plemenite periske uključe znanstvene institucije koje raspolažu potrebnom opremom i tehnologijom za daljnja istraživanja i pohranjivanje gameta, da se za prihvat i kontrolirani uzgoj periske osposobi nekoliko jadranskih centara, naglašavajući da su za hitne mjere očuvanja potrebne financijske potpore na nacionalnoj i europskoj razini.

O skupu što je održan na Krku, o tome šro se događa s periskama te što su biolozi pronašli roneći kod Krka i zašto je znanstvenicima nužna pomoć građana u očuvanju periske, u emisiji Radio Rijeke Akademskih kvarat ure govorili su Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera, biologinja Milvana Arko Pijevac iz Prirodoslovnog muzeja u Rijeci te Tomislav Šarić iz Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, poslušajte:

Akademskih kvarat ure: Karantena za perisku?, pripremila Tatjana Sandalj

Galerija
Periske izvađene iz mora u Pulskom aquarijumu su u posebnim spremnicima (Foto: Srećko Niketić / Pixsell), Foto: -/-
Periske u karanteni (Foto: Srećko Niketić / Pixsell), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.