Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:13 / 27.05.2020.

Autor: Saša Vuksan, Vladimir Jurić

Eko Kvarner Crikvenica: devastacija plaža otpadnim građevinskim materijalom

Nasipavanje u uvali Grabrova (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Nasipavanje u uvali Grabrova (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Gorući problem devastacije obale crikveničkoga područja korištenjem otpadnog građevinskog materijala za nasipavanje plaža, bila je tema konferencije za novinare Udruge Eko Kvarner ogranka Crikvenica koja je održana na plaži Grabrova u Jadranovu.

Novinari su u srijedu pozvani u Jadranovo kako bi vidjeli što se događa u uvali Grabrova. A tamo se nasipava nova plaža. Investitor je grad Crikvenica, a izvođač Izgradnja iz Crikvenice. Radovi još traju, ali i prigovori su sve glasniji.

Iako iz Crikvenice tvrde da se za nasipavanje koristi kvalitetan materijal koji je pogodan za nasipanje plaža, iz udruge Eko Kvarner Crikvenica upozoravaju da to uopće nije tako. Ima tu i zemlje, čak i otpada, a tako nešto ne bi trebalo uz more i u more.

Zapravo, na crikveničkom području u tijeku je nasipavanje obale na više mjesta radi uređenja i povećanja prostora plaža, ali s upitnim materijalom, naglasio je Neven Ahel iz Eko Kvarnera.

Podržava ih i Milvana Arko Pijevac, inženjerka biologije iz riječkog Prirodoslovnog muzeja. Rekla je da ovo nije prvi slučaj devastacije nasipavanjem na crikveničkoj rivijeri, a ovo u Jadranovu zatrpalo je lokalnu populaciju periski koja je zaštićena vrsta. Poslušajte više: