Hrvatski radio

Radio Rijeka

Eko Kvarner i ORaH protiv eksploatacije nafte u Jadranu

02.01.2015.

14:42

Autor: Damir Pijaca, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga Eko Kvarner objavila je na svojim internetskim stranicama dokument za koji imaju spoznaju da je riječ o konačnoj verziji studije Strateške procjene utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu. Iako su kvalitetu navedene studije svi do sada konzultirani eksperti ocijenili skandaloznom, ona je pisana da opravda, a ne da ocijeni predloženi zahvat za okoliš.

Na objavu navedenog dokumenta, stoji u nastavku priopćenja koje je potpisao predsjednik udruge Vjeran Piršić, odlučili su se "suočeni s upravo suludim ponašanjem Vlade RH" koja je na današnjoj sjednici nastavila proces dodjeljivanja koncesija za istraživanje nafte u Jadranu kompanijama koje su za to iskazale interes.

Eksploataciji nafte u Jadranu snažno se protivi stranka ORaH jer se boje ponavljanja scenarija iz Meksičkog zaljeva. Nisu protiv eksploatacije plina, no Jadran je vrlo plitko i zatvoreno more, cijela obala živi od turizma i ribarstva, pa bi svaka akcidentna situacija s naftom mogla nanijeti iznimno mnogo štete, rekla je u emisiji Poligraf Hrvatskoga radija predsjednica ORaH-a Mirela HolyPoslušajte njezinu izjavu:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.