Hrvatski radio

Radio Rijeka

Eko Kvarner: Vlada se mora okrenuti stručnjacima, a ne lobistima

13.12.2015.

12:16

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ekološka udruga Eko Kvarner poručila je danas da bi se buduća hrvatska Vlada morala okrenuti prema vrhunskim stručnjacima za projekte vezane uz obnovljive izvore energije s hrvatskih sveučilišta, a ne slušati dobro pozicionirane lobiste trgovaca fosilnih goriva.

Osvrćući se na završetak Konferencije o klimatskim promjenama u Parizu, Eko Kvarner navodi da buduća Vlada ne bi smjela "kao do sada slušati isključivo dobro pozicionirane lobiste trgovaca fosilnih goriva i stručnjake koji su već desetljećima aktivni isključivo u domeni fosilnih goriva", stoji u izjavi. Buduću Vladu pozivaju da prihvati izazov i na području obnovljivih izvora energije učini Hrvatsku znanstvenim i organizacijskim, a nakon toga i industrijskim liderom regije, pa i Mediterana. "Za to postoje svi potrebni preduvjeti, korištenjem prenamjene ostataka nekada moćne hrvatske industrije, uz pomoć znanosti s hrvatskih sveučilišta i organiziranjem energetskih zadruga", navodi Eko Kvarner.

Takve su udruge, dodaju u priopćenju, već osnovane na Krku i u Kaštelima, a otok Krk je izradio strategiju sustavne tranzicije u energetski nezavisan i neutralan otok za ugljični dioksid pa i ostali dijelovi Hrvatske mogu, veoma uspješno, krenuti tim putem. Eko Kvarner drži kako je krajnje bizarno i cinično da je premijer Zoran Milanović na otvaranju konferencije u Parizu govorio o borbi protiv klimatskih promjena jer se njegova Vlada cijeli svoj mandat borila za izgradnju novih termoelektrana na ugljen i bušenje nafte u Jadranu, sustavno gušeći snažnije korištenje obnovljivih izvora energije, zaključuju iz Eko Kvarnera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.