Hrvatski radio

Radio Rijeka

Eko Marišćina: "Odgovorni za smrad čudesnom lakoćom plaćaju kazne"

02.06.2015.

12:33

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako je presuda kojom je Komunalno društvo Čistoća i dvoje odgovornih djelatnika kažnjeno s 300 tisuća kuna zbog štetnog utjecaja odlagališta smeća na Marišćini u 2012. godini postala pravomoćna, sjeverni dio Općine Viškovo je opet napadnut smradom. Upozorili su na to danas iz Kriznog eko stožera Marišćina.

Državno odvjetništvo je podnijelo optužni prijedlog i za 2013. i 2014. godinu protiv direktora Čistoće Bojana Jurdane i voditelja odlagališta na Marišćini Stanka Brukete zbog prekršaja po Zakonu o održivom gospodarenju otpadom.

Za problem je ipak najodgovorniji riječki gradonačelnik i predsjednik skupštine Čistoće Vojko Obresnel. Prvenstveno tu mislimo na njegovo samovoljno poništenje odluke gradskog vijeća koje je naložilo da se napravi postrojenje u kojem će se smeće obrađivati prije trpanja u rupe, rekao je Josip Katalinić te prozvao i Ministarstvo zaštite okoliša nazvavši ih najvećim zagađivačima i zaštitnicima zagađenja.

Sve bi se riješilo primarnim odvajanjem biootpada, ali se to namjerno ne čini, tvrdi i pojašnjava Josip Begonja: "ŽCGO Marišćina se ne bi mogao hraniti bez miješanog smeća i projekt bi im u potpunosti propao."

Tako topli dani donose smrad, a odgovorni čudesnom lakoćom plaćaju kazne. Mirna Međimorec iz Kriznog eko stožera Marišćina pita: "Zar bi netko tko živi od plaće lako plaćao kazne od 50 tisuće kuna? Tko je tim ljudima platio njihove kazne?", te najavljuje i nove tužbe za 2015. godinu. Javlja Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.