Hrvatski radio

Radio Rijeka

Eko-stožer Marišćina traži smjenu Josipa Dedića: "Nije ispunio obećanja!"

11.01.2019.

13:45

Autor: Hina

Smrad i zagađenje ne prestaju - detalj s jednog od brojnih lanjskih prosvjeda mještana (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Smrad i zagađenje ne prestaju - detalj s jednog od brojnih lanjskih prosvjeda mještana (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Udruga Krizni eko stožer Marišćina zatražila je smjenjivanje Josipa Dedića, direktora tvrtke Ekoplus koja upravlja Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćina. Zahtjev temelje na Dedićevoj najavljenoj ostavci ako se problem smrada s Marišćine ne riješi do kraja 2018. godine.

Josip Katalinić iz Eko-stožera Marišćina je na konferenciji za novinare podsjetio da je na sjednici Županijske skupštine PGŽ-a u studenome Dedić obećao da će riješiti problem smrada do 31. prosinca 2018. Kao zalog je tada položio omotnicu sa svojom ostavkom, koja bi trebala stupiti na snagu u tom zadatku ne uspije.

Katalinić je ocijenio da Dedić nije ispunio nijedno od svojih obećanja jer se smrad i dalje pojavljuje, a mjerne stanice neprestano pokazuju prekoračenja količine otrovnog sumporovodika i čestica PM10 u zraku na području oko Marišćine - i tako se već sedam godina uništava zdravlje više od 2500 mještana općine Viškovo. (IPC)

U ime mještana općine Viškovo zatražio je da se sazove sjednica Nadzornog odbora Ekoplusa, na kojoj bi se prihvatila kuvertirana ostavka Josipa DedićaPrije konferencije za novinstvo taj su zahtjev predali nadležnim županijskim pročelnicima da ga proslijedie primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini.

Županu su poručili da pri odabiru sljedećeg direktora Ekoplusa - s obzirom da je PGŽ, uz Grad Rijeku, Općinu Viškovo i Komunalno društvo Čistoća jedan od vlasnika te tvrtke - vodi računa da to bude čovjek koji zna kako riješiti probleme Marišćine. Glavni je problem nastanka smrada i opasnih plinova zajedničko odlaganje otpada na Marišćini i nužno je prestati dovoziti biootpad, istaknuo je Katalinić.

Mještanka sela Marčelji koje je najviše pogođeno štetnim utjecajima s Marišćine Davorka Simčić kazala je da je o ovim problemima izvijestila pučku pravobraniteljicu koja je reagirala tražeći očitovanja Ministarstva zdravstva, županijskog Nastavnog zavoda za zaštitu zdravlja i Ekoplusa. Odgovorio je samo Josip Dedić iz Ekoplusa i iznio niz neistina, poput navoda da se širenje plinova i smrada zaustavlja postavljanjem zelene zone kao barijere, a u stvarnosti su to samo tri stabalca visine pola metra, rekla je. 

Mirna Međimorec iz Eko-stožera očekuje da vlasnici Ekoplusa smijene sadašnjeg direktora, koji je, kako je ocijenila, pokazao aroganciju i nebrigu za rješavanje problema. Također je pozvala Grad Rijeku i Općinu Viškovo da izmijene svoje odluke o odvozu otpada, kojima se ne nalaže odvojeno prikupljanje biootpada i drugog otpada, što je u neskladu s zakonskim odredbama. 

Krizni eko-stožer Marišćina i mještani pozvali su ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da obiđe Marišćinu i okolna mjesta te razgovara sa stanovnicima kako bi se uvjerio kakvo je stanje. Zatraženo je i da se Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina privremeno zatvori, dok se ne riješe problemi. Javlja Iva Pavletić Crnić:

Članovi Eko-stožera na današnjoj presici u sjedištu PGŽ-a (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Članovi Eko-stožera na današnjoj presici u sjedištu PGŽ-a (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.