Hrvatski radio

Radio Rijeka

Eko-stožer: Pokazalo se da pogoni na Marišćini zaista ne rade

30.12.2015.

17:00

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga Krizni Eko-stožer Marišćina ponovno upozorava da se komunalni otpad s riječkog područja još ne obrađuje u novome centru za gospodarenje otpadom, nego se odvozi na razna odlagališta u Hrvatskoj. Nadaju se da će netko odgovarati za kašnjenje projekta i izgradnju "ekonomski neodrživog centra".

Pitanje odvoženja komunalnog otpada s riječkog područja na odlagališta u drugim županijama aktualizirano je nakon prometne nesreće u kojoj se prije dva dana na riječkoj zaobilaznici prevrnuo kamion s otpadom. Iz Kriznog Eko-stožera u priopćenju tvrde da se već mjesecima, od zatvaranja tzv. nulte faze Marišćine, u kojoj se otpad odlagao u za to previđene kasete u zemlji, "riječko smeće prekrcava u velike kamione i odvozi po raznim odlagalištima u Hrvatskoj", primjerice u 470 kilometara udaljeni Donji Miholjac.

Također ističu da odgovorne osobe s raznih razina vlasti tvrde kako je u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina počeo "pokusni rad, a zatim i probni rad pogona za mehaničko-biološku obradu otpada", ali mještani koji žive u blizini svjedoče da se "riječko smeće i dalje iskrcava na smetlištu Marišćini, tzv. nultoj fazi, a kamioni KD-a Čistoće ne ulaze u pogon za obradu otpada".

"Sada smo sigurni u to da se pokusni rad Centra svodi na to da kamioni Čistoće i dalje iskrcavaju neobrađeno smeće na Marišćini, a najmoderniji pogon ne prerađuje otpad", ističu u Eko-stožeru. Smatraju da je pri pokretanju projekta izgradnje pogona za mehaničko-biološku obradu otpada bilo jasno da projektirani sustav nije tehnološki ni ekonomski održiv te ističu da pogon još nije ni počeo raditi, a već su počeli kvarovi.

"Mjerodavni šute, očito su svjesni uzaludnosti i besmislenosti skupog projekta koji se neće moći sam financirati", navode i ocjenjuju da će u konačnici cijenu neznanja i nesposobnosti i ovoga puta platiti građani kojima će sigurno doći na naplatu veliki računi za prijevoz smeća po Hrvatskoj. U Kriznom Eko-stožeru Marišćina izračunali su da odvoz otpada košta oko 70 tisuću kuna po danu.

Tim bi se novcem mogao financirati besplatan boravak djece u riječkim vrtićima te se, kako navode, nadaju da će ovoga puta za kašnjenje projekta, beskonačno pomicanje rokova i financijsku štetu zbog izgradnje skupoga i ekonomski neodrživog centra Marišćine odgovorne osobe politički, kazneno i financijski odgovarati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.