Hrvatski radio

Radio Rijeka

Eko Vežica: kakav je interes kupaca i proizvođača?

02.10.2017.

16:07

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na južnom platou bivše Robne kuće Vežica u Rijeci danas vas očekuje petnaest certificiranih ekoloških proizvođača. Peti Sajam Eko Vežica održava se od 16 do 19 sati. Zanimanje raste, a raste li i ponuda lokalnih proizvođača?

Sajam Eko Vežica nudi voće i povrće, pekarske, mliječne i mesne proizvode te pekmeze, umake, sokove, med i ulja. Broj kupaca je svaki put sve veći, a da im dozvole, bilo bi i više štandova i izlagača.

Ali, u slučaju najvećeg proizvođača s eko certifikatom nepravomoćnom presudom neizravno je potvrđeno da je bilo nadopune neekološkim proizvodima, pa se pojavila i sumnja u eko certifikate.

Postoje institucije Ministarstva poljoprivrede koje o tome vode brigu, rekla je Lena Povrženić iz grupe solidarne razmjene Rijeka-Istok koja organizira sajam na Vežici. I dodala da zato stavljaju naglasak na direktnom odnosu s proizvođačem: "Poznamo se, posjećujemo ih. Tu se razvija razina povjerenja koja se ne može razviti s velikim proizvođačima."

Iako bi na ovakvim sajmovima očekivali lokalne proizvođače to u PGŽ treba shvatiti malo šire jer je ovdje proizvodnja takve hrane slabo zastupljena. Većina proizvođača je iz kruga od 100 kilometara, ali ima ih od Slovenije do Slavonije.

Helena Traub iz udruge Žmergo koja je organizirala već pedesetak sličnih sajmova u Opatiji potvrdila je taj problem u PGŽ. Ali, blizu je Istra, a tamo opet jedna drugačija priča jer Istarska županija potiče prelazak na ekološku poljoprivrdu i sufinancira, s 50 posto, nadzor poljoprivrednih gospodarstava. Mnogi gradovi i općine pokrivaju drugih 50 posto, što je oko 1.500 kuna godišnje.

"Po našim saznanjima Primorsko-goranska županija još nema tu politiku", dodala je Traub. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.