Hrvatski radio

Radio Rijeka

Elektronska sjednica Gradskog vijeća - najviše priče o kompleksu "Benčić"

29.10.2020.

12:54

Autor: Josip Krmpotić

30. sjednica Gradsko vijeća (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

30. sjednica Gradsko vijeća (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U tijeku je sjednica riječkog Gradskog vijeća gdjeće se vijećnici o prijedlozima zaključaka izjašnjavati e-mailom. Rasprava o točkama dnevnog reda ipak se održava u vijećnici, a nazočan je po jedan predstavnik klubova članova Gradskog vijeća, vijećnici koji nemaju klub te predstavnik predlagatelja.

Pomalo čudna i neuobičajena je današnja sjednica Gradskog vijeća grada Rijeke. U vijećnici su samo predstavnici klubova i predlagatelja točaka dnevnoga reda, ostali sjednicu prate na web stranicama Grada Rijeke, što je izazvalo dosta neslaganja oko načina održavanja sjednice.

Jednom dijelu predstavnika klubova čini se da je, u sadašnjim okolnostima, to zapravo jedini način održavanja do razmišljanja da je riječ o ilegalnoj ili hibridnoj sjednici jer će se vijećnici mejlovima izjašnjavati do 16 sati o svim  današnjim točkama.

Premještanje položaja jedne zgrade unutar kompleksa "Benčić", najveće investicije u kulturi u Hrvatskoj izazvalo je dosta prijepora na sjednici. Oporba drži da hotel unutar kompleksa uopće nema smisla jer su mu blizu prostor bivšeg Elektromaterijala i veliki, napušteni prostor Hrvatskih željeznica, kažu iz Akcije mladih.

Više je nego očit i kronični nedostatak mjesta za parkiranje, tim više što je riječ o vrlo prometnom dijelu grada. Postoje i razmišljanja da se područje bogato vodom može bolje iskoristiti za zelene površine, kojih bi u Rijeci trebalo biti daleko više, a baš je lokacija Benčića kao stvorena za njih.

Više od sat vremena trajala je rasprava o prijedlogu odluke o izradi izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja područja "Benčić", a mogla je biti i učinkovitija. 

Evo što o načinu održavanja sjednice kaže predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat te što o kompleksu Benčić kaže gradonačelnik Vojko Obersnel:

Andrej Poropat o način održavanja sjednice, pripremio Josip Krmpotić

Vojko Obersnel o kompleksu "Benčić", pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.