Hrvatski radio

Radio Rijeka

Elso Kuljanić, čovjek na čiju ideju je potaknuta izgradnja Sveučilišnog kampusa na Trsatu

20.05.2023.

15:29

Autor: Radio Rijeka

Akademik Elso Kuljanić

Akademik Elso Kuljanić

Foto: privatni arhiv / Radio Rijeka

Povodom obilježavanja 50. godišnjice Sveučilišta u Rijeci gost emisije "Klasa Optimist" bio je akademik Elso Kuljanić koji je svoj radni vijek na riječkom Sveučilištu započeo 1975. godine.

Tijekom svoje bogate karijere akademik Kuljanić bio je profesor na Tehničkom fakultetu u Rijeci, na Sveučilištu u Udinama te na mnogim drugim svjetskim sveučilištima, bio je dekan Tehničkog fakulteta u Rijeci te rektor riječkog Sveučilišta u njegovim teškim, ratnim godinama, 0d 1991. do 1993. godine. 


Upravo je na njegovu ideju potaknuta izgradnja Sveučilišnog kampusa ma Trsatu te prenamjena vojarne. 


Akademik Kuljanić progovara o vremenima kada nismo imali toliku podršku tehnike i kada je bilo vrlo teško doći do znanstvih izvora, dok nam je danas uz pomoć novih tehnologija sve dostupno u nekoliko sekundi. 


No, studenti su nekad ipak bili zadovoljniji jer im na prvom mjestu nije bio novac, kao što je to danas, kazao je akademik Kuljanić i podijelio još mnoštvo sjećanja na akademske dane s našom Irenom Grdinić.


Poslušajte: 

Elso Kuljanić, gost Klase Optimist

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.