Hrvatski radio

Radio Rijeka

Emina Višnić: Europska prijestolnica kulture širit će se izvan kontintenta

31.01.2017.

17:03

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O menadžmentu u kulturi razgovarali su danas u Rijeci Emina Višnić, direktorica Agencije Rijeka 2020 i Christian Wright, savjetnik u Veleposlanstvu SAD-a koje je Gradskoj knjižnici Rijeka doniralo knjige upravo o menadžmentu i financiranju kulturnih i neprofitnih organizacija.

To je i početak formiranja "American Cornera" u ogranku Gradske knjižnice na Trsatu, pa će biti još američkih donacija u knjigama, ali i financijskim sredstvima. Razgovor naslovljen "Kako upravljati u kulturi: menadžment kulturnih i neprofitnih organizacija" bila je prilika i za dogovor direktorice tvrtke Rijeka 2020 i američkog savjetnika u veleposlanstvu o suradnji američke ambasade u projektu Rijeka - Europska prijestolnica kulture.

Uspješno upravljati u kulturi, odnosno biti dobar menadžer, vrlo je složen posao, no u nas takva struka nije dovoljno razvijena, nedostaje u sustavu i sistematizaciji kulturnih ustanova i neprofitnih organizacija, naglašava Emina Višnić. Budući da je riječ o Europskoj prijestolnici kulture, u fokusu će biti države i stanovnici Europske unije, ali želja je suradnju širiti i izvan kontinenta, pa će već idući tjedan u Rijeci, u sklopu projekta EPK, nastupiti američki umjetnici novog cirkusa, a dogovoreni su i "neki formati" suradnje s Japanom, najavljuje Višnić.

Američka ambasada voljna je i dalje surađivati s Rijekom, potvrdio je danas savjetnik za odnose s javnošću u veleposlanstvu SAD-a Christian Wright, dodajući da se tome veseli, uz čestitku na tituli Europske prijestolnice kulture 2020. Javlja Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.