Hrvatski radio

Radio Rijeka

Energetska konferencija otoka Krka: budimo digitalni, zeleni i održivi

09.06.2021.

13:38

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Budimo digitalni, budimo zeleni, budimo energetski samoodrživi - u samo 10 godina postali smo grad i otok primjer energetske neovisnosti u Hrvatskoj pa i u EU, a otok Krk je jedan od deset otoka primjera dobroga upravljanja u Europi, rečeno je u uvodu Desete energetske konferencije otoka Krka.

Jedan od organizatora 10. energetske konferencije otoka Krka koja se održava pod naslovom "Energetska tranzicija u kontekstu klimatskih promjena i novog Europskog zelenog plana" je i Regionalna energetska agencija Kvarner, a održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Zorana Milanovića.

Otvarajući konferenciju naglasio je da su Krk i PGŽ napravili ogromne iskorake zahvaljujući duhu zajedništva. Pohvalio je i velike iskorake otoka Krka koji je među prvima krenuo s odvojenim prikupljanjem otpada što je značajno podiglo kvalitetu života u destinaciji, gdje je, prema njegovim riječima, danas lijepo i ugodno živjeti.

Otoci su na pragu velikih promjena – budući Europski zeleni plan i Mediteranska strategija za održivi razvoj 2015.-2022. teže ostvarenju cilja klimatski neutralne Europe kroz jačanje gospodarstva zelenom tehnologijom, stvaranjem održivog gospodarstva te smanjenjem onečišćenja.

Podsjetili su se sudionici skupa da je održivi razvoj znači gospodarski i društveni rast usklađen s ekosustavima u kojima djeluje, pa je i dugoročno održiv. O konferenciji je u programu Radio Rijeke govorio ravnatelj REA-e Darko Jardas, poslušajte:

Darko Jardas o Energetskoj konferenciji otoka Krka, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.