Hrvatski radio

Radio Rijeka

07:47 / 15.05.2020.

Autor: Tatjana Sandalj

Energetska nezavisnost: proizvedi struju tamo gdje je trošiš!

Foto: Ivica Galović / Pixsell

Foto: Ivica Galović / Pixsell

Foto: - / -

Živimo u vrijeme u kojem uzrečica "na suncu možeš i jaje 'speć" dobiva novo značenje za one koji su u svojim domovima korištenjem solarnih panela postali energetski nezavisni. Na Krku je isporučen jedan negativan račun za struju!

Negativan račun stigao je na adresu Vjerana Piršića u Njivicama. Dosljedan ekološkim stavovima koje zastupa u Udruzi Eko Kvarner, uz podršku obitelji, Piršić je stavio u pogon fotonaponsku elektranu, baterijski sustav na bazi slane vode te sustav za upravljanje kojim određuje želi li energiju koristiti, pohraniti u baterije ili uložiti u mrežu.

Rezultat je takav da su prošli mjesec bili dužni HEP-u sto kuna, a za travanj je HEP dužan njima sto kuna. Plan je optimizirati sustav tako da do kraja godine budu na nuli, što se troškova potrošnje električne energije tiče.

Mađutim, Piršić drži da je za društvo najvažnije što struju proizvode na mjestu potrošnje, a to znači da nema troškova postavljanja i održavanja dalekovoda, trafostanica i sličnog. Osim toga, proizvode struju onda kada je na Krku i najveća potrošnja - ljeti, kada su uključeni klima uređaji.

Kada govori o procesu koji bi drugi mogli "prepisati" da bi postigli isto, kaže da je poslovni model individualan. Treba proučiti godišnju potrošnju i navike domaćinstva ili tvrtke, optimizirati projekt i čekati da Fond za zaštitu okoliša odobri poticajna sredstva za nabavku solarnih uređaja. Pri tom je važno da su solari proizvedeni u Hrvatskoj.

Piršić procjenjuje da bi povrat uloženih sredstava, bez poticajnih sredstava, bio šest do devet godina, a ovako je 30 mjeseci. Najvažnije je da idućih 20 godina ima besplatnu struju za domaćinstvo, poslovne prostore i apartmane te automobil. 

Planira organizirati koaliciju Regionalne energetske agencije Kvarner, Energetske zadruga otok Krk, Eko Kvarnera, Udruge Žmergo, Udruge stanara iz Rijeke kako bi svi koji to žele mogli besplatno dobiti informacije o tome kako postati energetski nezavisan. 

Kako god okreneš, važno je posložiti prioritete. Vjeran Piršić je fotonaponsku elektranu kupio umjesto novog automobila. O još nekim zanimljivostima negativnog računa za struju poslušajte više u razgovoru:

Proizvedi struju tamo gdje je trošiš!, pripremila Neva Funčić

I ovakvi računi su mogući (Foto: Vjeran Piršić)

I ovakvi računi su mogući (Foto: Vjeran Piršić)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.