Hrvatski radio

Radio Rijeka

Energetska obnova dviju rapskih škola, slijedi još šest škola u PGŽ-u

10.05.2018.

15:29

Autor: Neva Funčić

Foto: PGŽ FB

Foto: PGŽ FB

Foto: - / -

Na Rabu počinje energetska obnova zgrada osnovnih škola. Područnu školu Barbat i Osnovnu školu Ivana Rabljanina u Rabu danas su u pratnji izvođača obišli rapski gradonačelnik Nikola Grgurić i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Vrijednost radova na obnovi škola iznosit će 5,5 milijuna kuna.

Dio je to najvećega kapitalnog projekta Primorsko-goranske županije, kojim je 33,5 milijuna kuna namijenjeno za energetsku obnovu osam najstarijih školskih zgrada. Riječ je o zgradama OŠ Ivana Gorana Kovačića u Vrbovskom, OŠ "Petar Zrinski" u Čabru, OŠ Viktora Cara Emina u Lovranu, OŠ "Kraljevica", OŠ Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom, OŠ Frane Petrića u Cresu te, prve na redu, dvije rapske škole.

Od ukupne vrijednosti projekta 11.882.707,89 kn sufinancira se sredstvima Europskoga fonda za regionalni razvoj, 11.995.311,48 kn sredstvima Primorsko-goranske županije, dok Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u funkciji partnera u projektu, sudjeluje s 35.294,39 kn.

Obnova OŠ Ivana Rabljanina iznosi 4.371.324,98 kuna, dok će za projekt obnove Područne škole Barbat biti izdvojeno 1.111.259,48 kuna. U sufinanciranje je uključen i Grad Rab, i to s 347.852,00 kuna za zgradu matične škole i 70 tisuća kuna za Područnu školu Barbat.

Obje su zgrade do sada trošile velike količine energije za grijanje- matična škola u Rabu za površinu od 2.742,43 četvorna metra godišnje je trošila 18.718 litara lož-ulja, a u zgradi područne škole za grijanje 478,35 četvornih metara trošilo se  23.997 kilovat-sati električne energije. 

Građevinskom obnovom poboljšat će se toplinska izolacija pročelja i krovišta te zamijeniti dotrajali krov. Bit će zamijenjena i rasvjeta te dio vodovodnih instalacija. U Barbatu će biti ugrađena dizalica topline za grijanje i hlađenje, dok je u zgradi u Rabu predviđena ugradnja termostatskih ventila na radijatorima te kalorimetrima.

Radove na zgradi Osnovne škole Ivana Rabljanina izvodit će Zanatska zadruga Gradin iz Rijeke, dok će za radove na Područnoj školi Barbat biti zadužena tvrtka Tehno-elektro d.o.o. iz Đakova, a bit će završeni do početka nove školske godine. Poslušajte izjavu župana Zlatka Komadine:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.