Hrvatski radio

Radio Rijeka

Energetska obnova: kakav će poslije biti pogled na grad?

19.06.2017.

20:42

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

128 višestambenih zgrada iz PGŽ prošlo je u novom krugu najtečaja za energetsku obnovu. Na Energetskim danima u Rijeci razgovaralo se kako će izgledati grad nakon energetske obnove, jer su već sada vidljive fasade koje se nakon obnove najbolje može opisati pučkim izrazom - šaka u oko.

Ljubičasti neboder na Krimeji, neboderi u navijačkim bojama na Kantridi, brojne zgrade na Gornjoj Vežici i Podvežici - primjer su kako fasade ne bi tebale izgledati nakon energetske obnove. Rekao je to pročelnik Odjela za urbanizam Grada Rijeke Srđan Škunca.

U Generalnom urbanističkom planu postoji pravilo za sve zgrade izgrađene do 1974. godine da ih treba obnavljati prema izvornoj koncepciji, odnosno izgledu.

Postoje i dobri primjeri gdje se poštivala izvorna vizura fasada - poput naselja Vojak. Pohvalno je što su upravitelji vrlo vidljivih nebodera na Kozali, što stoje na rubu Kanjona Rječine, na zamolbu Grada odustali od radikalnog mijenjanja boja i vizura.

Dogovor kuću obnavlja, ali je ponekad je ne oboji jer Gradu ostaje samo dogovor i upute. Ne treba doslovno slijediti original, ali obnova ne bi smjela narušiti koloraturnu matricu zgrade i naselja.

Ne postoje jamstva protiv pinky, ljubičastih i sličnih šarenih proplamsaja, pojasnio je Škunca, jer regulacija postoji na razini grada, ali nema sankcija. Na žalost, apel prema Ministarstvu da se to regulira na državnoj razini nije dao rezultate, zaključuje pročelnik.

Danas je na energetskim danima orgranizirana i radionica za korisnike bespovratnih EU sredstava za energetsku obnovu, a sutra će se u Krku govoriti o novom zakonu o otocima i obnovljivim izvorima energije. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.