Hrvatski radio

Radio Rijeka

Energetska obnova škola: bolji uvjeti za školarce u Čabru i Vrbovskom

22.05.2018.

15:08

Autor: Nenad Lučić

Pročelje zgrade OŠ Petra Zrinskog u Čabru također će biti obuhvaćeno zahvatom energetske obnove (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Pročelje zgrade OŠ Petra Zrinskog u Čabru također će biti obuhvaćeno zahvatom energetske obnove (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Energetska obnova zgrada osnovnih škola najveća je kapitalna investicija Primorsko-goranske županije u školstvo, vrijedna više od 33,4 milijuna kuna. Dio tog iznosa, oko 12 milijuna, osiguran je potporama Europskog fonda za regionalni razvoj,

U projektu sudjeluje i resorni državni Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinovitost. Projekti energetske obnove posebno su, zbog klimatskih uvjeta, važni u Gorskome kotaru, gdje će ove godine radovi biti izvedeni na dva objekta.

Za obnovu zgrade osnovne škole u Vrbovskom bit će izdvojeno oko 3,8, a za onu u Čabru više od 3,6 milijuna kuna. U obje je školske ustanove, uz prisutnost predstavnika Primorsko-goranske županije, danas svečano obilježen početak radova.

"Pri provedbi ovog projekta, u koji će biti uključeno osam škola Primorsko-goranske županije, inzistirali smo da proporcionalno budu zastupljene sve mikroregije našeg područja", rekao je zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula i dodao kako se moramo potruditi da goranske škole ne ostanu bez djece.

"Naše škole treba energetski obnoviti jer Gorski kotar ima vrlo oštru klimu te je vrlo bitno da se nešto takvo napravi. U ime Grada moram zahvaliti Primorsko-goranskoj županiji što je prepoznala slab fiskalni kapacitet lokalne samouprave, pa nisu tražili naše sufinanciranje", naglasio je gradonačenik Čabra Kristijan Rajšel. "Sve će, dakle, uz državni Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, financirati Županija i jako se radujem ovom projektu", zaključio je gradonačelnik. Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.