Hrvatski radio

Radio Rijeka

Energetska obnova: sredstvima za regionalni razvoj nada se devet škola PGŽ

16.01.2017.

14:33

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Devet primorsko-goranskih škola očekuje rezultate natječaja za obnovu novcima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Raspisan je najtječaj za uređenje Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici. Hoće li se igrati golf na Punta Križi - javna rasprava iduće godine.

Na natječaj za sredstva iz fonda za energetsku obnovu kandidirani su projekti obnove devet škola, energetski najlošijih između 320 zgrada u vlasništvu Primorsko-goranske županije. "Mi smo i lani kandidirali dosta projekata, ali lani, tako reći, nije bilo države", rekao je župan Zlatko Komadina.

Na natječaj su prijavljene škole u Vrbovskom, Čabru, Lovranu, Rabu, Kraljevici, Novom Vinodolskom, područne škole Supetarska Draga i Barbat te škola u Cresu.

Direktor Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas istaknuo je da su napravili energetske certifikate za sve županijske zgrade te da se uskoro priprema pametno upravljanje energetskom potrošnjom iz jednog centra. Škole predložene za obnovu su certificirane u razredima između D i G. "Primjerice, škola u Lovranu je u G razredu" ističe Jardas. 

Za goranske škole potpora bi bila bespovratnih 50 posto, no za primorske škole su pravila izmijenjena i od PGŽ se očekuje 65 posto učešća u financiranju projekata. Rezultati natječaja znat će se za mjesec dana, a radovi će početi najranije u rujnu, rekao je Jardas. REA  Kvarner za svibanj priprema projekte trenažnog centra u Šapjanama te zgrade arhiva u Rijeci za novi natječaj za sufinanciranje energetske obnove. 

U pripremi je i izmjena prostornog plana PGŽ zbog prijedloga izgradnje golfskih igrališta na Mataldi na Cresu i proširenja ribogojilišta Plavnik uz Krk. Ravnatelj županijskog Zavoda za prostorno uređenje Adam Butigan rekao je da bi izmjene trebali u ovoj godini pripremiti za javnu raspravu.

Polovicom godine očekuju se i studije utjecaja na okoliš novih sadržaja, a izmjene prostornog plana bi, nakon rasprave, mogle biti usvojene sredinom iduće godine, rekao je Butigan. Zavod ove godine raspolaže s proračunom od milijun i 700 tisuća kuna, podsjetio je.

I Javna ustanova Priroda ima ambiciozan plan: kreće uređenje Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici, a na Cresu treba dovršiti oporavilište za bjeloglave supove. Oporavilište je u srpnju bilo privremeno otvoreno i udomljeno je pet supova koji su se vratili u prirodu.

"Sada je oporavilište zatvoreno, a slijede građevinski radovi kako bi do proljeća bilo potpuno dovršeno. Napravit će se novi multimedijalni postav koji će financirati Ministarstvo turizma. Dogradit će se i prvi kat na kojem će biti smještaj za volontere te multimedijalna dvorana za razne aktivnosti koje se planiraju u Belom", rekla je ravnateljica Prirode Sonja Šišić.

Za ovu godinu najavila je i uređenje novih pješačkih staza: Panove staze u Kamačniku, Risove staze u Golubinjaku te Bose staze u Loparu. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.