Hrvatski radio

Radio Rijeka

Energo jedini gradski gubitaš, kupljene nekretnine Teri-Croteka

15.09.2015.

13:40

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedino gradsko komunalno društvo koje posluje s gubitkom je "Energo", a za minus od osam milijuna kuna zaslužna je, kažu, premalena cijena plina i toplinske energije koju isporučuje. Dobra vijest je da Grad uz dva KD-a postaje vlasnik niza nekretnina u krugu bivšega "Torpeda".

Poslovanje komunalnih društava te stjecanje vlasništva nad novim nekretninama bile su neke od tema kolegija riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela. Direktori komunalnih poduzeća podnijeli su izvješća o poslovanju. Svi su pozitivno poslovali osim Energa, čiji direktor Sanjin Kirigin kaže da su u gubitku osam milijuna kuna i to zato što imaju premale cijene plina i toplinske energije.

Obersnel je zadovoljan što su sva komunalna poduzeća u plusu. Za Energo kaže da je to duga priča o kojoj bi se još moglo govoriti, ali da se ne može očekivati neko poboljšanje bez drukčijih zakonskih rješenje koja su u prvome redu vezana za cijene plina i toplinske energije. Riječki korisnici toplinske energije koju im isporučuje Energo mogu sami dalje zaključiti što to znači. 

Ima i dobrih vijesti iz Grada Rijeke. Uz Vodovod i kanalizaciju te Čistoću do kraja listopada postaje vlasnik zemljišta od 18 tisuća četvornih metara, industrijskih hala i hotela s 60 soba te zgrade bivše Torpedove ambulante. Nekretnine su kupljene na javnoj dražbi nakon stečaja vlasnika - trgovačkog društva Teri-Crotek. Grad i komunalna društva nekretnine su kupili za 16 milijuna kuna, a početna cijena bila je 50 milijuna.

Pročelnik gradskog odjela za imovinu Vladimir Benac ističe da je kupnja nekretnina iznimno važna jer se preseljenjem kazališne garderobe i drugih skladišnih prostora kulturnih ustanova te poduzetničkog inkubatora stvaraju uvjeti za nastavak izgradnje KBC-a te gradnja budućega naselja Rujevice. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.