Hrvatski radio

Radio Rijeka

Energo kreće u obnovu toplane Gornja Vežica, u ožujku radovi na toplovodu

21.02.2023.

15:14

Autor: Neva Funčić

Toplovodne cijevi

Toplovodne cijevi

Foto: Patrik Macek / Radio Rijeka

Javni natječaj za novog direktora Trgovačkog društva Energo bit će objavljen u srijedu 22. veljače. On će na toj dužnosti naslijediti Sanjina Kirigina koji u ožujku ide u mirovinu. Objavljeno je to u Gradu Rijeci, uz najavu završnog ciklusa obnove toplinarstva. Projekt vrijedan 14 milijuna eura s 11 milijuna sufinancira Europska unija, a radovi počinju idućeg tjedna.


Do sredine 2024. godine u Rijeci će biti obnovljena toplovodna mreža i sedam riječkih toplana, a radovi na najvećoj, onoj na Gornjoj Vežici, počinju idućeg tjedna.


Zamjenik direktora Energa Marko Križanec najavio je obnovu dva motora ukupne snage 5 MW koji će proizvoditi toplinsku i električnu energiju. Na krov toplane bit će postavljeni solarni paneli, a novost će biti i dva osamnaestmetarska spremnika tople vode koji će pojačavati učinkovitost. 


Križanec tumači da će toplana na Vojaku ostati kao distribucijska i rezervna. Bolnica je priključena na Energov sustav plinovoda, dok će grijanje buduće nove bolnice na Sušaku biti putem samostalne toplane riječkog KBC-a, rekao je Križanec.


U tijeku je i obnova toplana na zapadnom dijelu Rijeke, a u ožujku počinje obnova deset kilometara toplovoda. Bit će dograđena 2,5 kilometra novih toplovoda te obnovljeno osam kilometara postojećih, a do sredine iduće godine cijela bi mreža trebala biti bez propuštanja, povoljna za okoliš i novčanike Riječana, najavio je Križanec.


Gradonačelnik Marko Filipović je najavio da će Gradsko vijeće Grada Rijeke u četvrtak 23. veljače raspravljati i o reprogramiranju 11,6 milijuna duga Trgovačkog društva Energo. 


Financijski aranžman odgode postojećih obveza ponudio je konzorcij banaka predvođen PBZ-om, rekao je te podsjetio da je Grad Rijeka od siječnja preuzeo vlasništvo nad 92 posto dionica Energa, nakon odluke Gradskog vijeća o dokapitalizaciji tvrtke. Odluka je provedena na Trgovačkom sudu u Rijeci. 


21. veljače održana je sjednica Skupštine TD Energa na kojoj je dogovoreno raspisivanje natječaja za novog direktora društva. Naslijedit će dugogodišnjeg direktora Sanjina Kirigina koji uskoro ide u mirovinu, a natječaj za nove kandidate će ostati otvoren do 6. ožujka, rekao je Filipović. Poslušajte:

Iz Energa o obnovi toplinarstva

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.