Hrvatski radio

Radio Rijeka

Estate Winery Katunar žlahtinom osvojio brončanog Decantera

28.07.2021.

11:53

Autor: HRT - Radio Rijeka

Dobitnici brončanog Decantera (Foto: Dražen Zima / HRT Radio Rijeka)

Dobitnici brončanog Decantera (Foto: Dražen Zima / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Zamjenica župana Medarić u Kašetici primorsko-goranskoj primila je predstavnike Estate Winery Katunar, dobitnike brončanog Decantera, zajedno s vinarom Antonom Katunarom. Prijemu su prisustvovali i direktorica TZ Kvarnera te privremeni pročelnik UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj.

Marina Medarić izrazila je veliko zadovoljstvo osvojenom nagradom, kao i činjenicom da Primorsko-goranska županija ulaže u vinogradarstvo. Sufinanciranje sadnje, opreme za navodnjavanje, povećanje nasada i znanstvenih istraživanja samo su neki od poticaja razvoju.

"Vinogradarstvo, vinogradi i vino utkani su u lokalne živote naših stanovnika. Izuzetno je veselje kada se pojedinci odluče vinogradarstvom baviti profesionalno što rezultira i značajnim uspjesima. Ovo nije uspjeh samo obitelji Katunar, već cijeloga Kvarnera", zaključila je zamjenica Medarić.

Na 18. izdanju Decanter World Wine Awards 2021, najvećem svjetskom vinskom natjecanju, bilo je prijavljeno rekordnih 18.094 vina iz 56 zemalja. Tijekom dva tjedna u lipnju, gotovo 170 vinskih sudaca, uključujući 44 majstora vina i 11 majstora sommeliera, proglasilo je 50 najboljih vina te 179 platinastih, 635 zlatnih, 5.607 srebrnih i 8.332 brončanih medalja. Hrvatski vinari osvojili su 254 medalje.

Vinarija Katunar za svoju žlahtinu Sv. Lucija dobila je brončanog Decantera s 89 bodova. Inače, vinarija ima stoljetnu tradiciju koja je procvat doživjela spojivši otočki tradicionalni način vinogradarstva s novim praksama u vinarstvu. Proizvodnju baziraju na vlastitom grožđu, budući da obitelj posjeduje preko 200 tisuća trsova vinove loze na dva lokaliteta, na Vrbničkom polju i Bašćanskoj kotlini.

Katunar je zahvalio na prijemu, ali i dosadašnjoj potpori u realizaciji projekata. „Hrvatsko Primorje smo uveli na Decanter, što je potvrda da smo na dobrom putu. To nije jedina nagrada koju smo dobili, a svakako se nadamo da će ih biti i u budućnosti“, rekao je Anton Katunar.

Kako je objasnio Toni Katunar, mlađi obiteljski vinar, riječ je o vrlo visokom broju bodova, posebice jer se radi o suhom vinu. "Samo nas je jedan bod dijelio od srebra, no to je jasan put kojim u budućnosti trebamo ići", zaključio je, istaknuvši kako uz žlahtinu Sv. Luciju imaju i druge zanimljive proizvode poput otočke amfore – vinificirane žlahtine u amfori i prirodnog vina bez dodanog sumpora, kvasaca, koje je neprešano i nefiltrirano.

Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov priključila se čestitkama. „Enogastronomija je iznimno važna za turizam svakog kraja, posebice autohtoni proizvodi“, navela je, te podsjetila na nedavno lansirani brand Kvarner wines čiji članovi su upravo dobili Decantera, a za što se nada da će i drugima biti poticaj za prijavu.

Poslušajte razgovor s vinarom Tonijem Katunarom:

Toni Katunar: Kvaliteta prije kvantitete, pripremio Dražen Zima

Prestižna nagrada Decanter (Foto: Dražen Zima / HRT Radio Rijeka)

Prestižna nagrada Decanter (Foto: Dražen Zima / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.