Hrvatski radio

Radio Rijeka

EU natječaj za poticanje sadržaja na šumskim prostorima u ožujku

25.02.2020.

17:08

Autor: Nenad Lučić

Širokom spektru korisnika uskoro će biti dostupno 65 milijuna kuna za uređenje poučnih i planinarskih staza, vidikovaca... (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Širokom spektru korisnika uskoro će biti dostupno 65 milijuna kuna za uređenje poučnih i planinarskih staza, vidikovaca... (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Šume Gorskog kotara i Hrvatske nude mnogo veću korist od one koja nastaje korištenjem drvne mase, potvrđeno je još jednom u utorak na skupu u Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u Staroj Sušici. Najavljen je europski natječaj za poticanje turističkih i drugih sadržaja na šumskim prostorima.

Za oplemenjivanje šumskih prostora dodatnim sadržajima europskim je natječajem predviđeno 65 milijuna kuna potpora, a Miro Kasipović iz riječke tvrtke KAM Consulting, ističe da se pojedinačnim poticajima do 100 tisuća eura za svoje projekte mogu nadati i mnogi u Gorskom kotaru. 

"Radi se o projektima gdje prihvatljivi korisnici mogu biti javni i privatni šumoposjednici, ali i jedinice lokalne samouprave, njihove turističke zajednice, planinarska društva, lokalne akcijske grupe… Dakle, riječ je o širokom spektru korisnika s projektima poput uređenja poučnih i planinarskih staza, vidikovaca, spilja, odnosno svega onoga što vrijednosti šuma može približiti građanima", objasnio je Kasipović. 

Zbog poduže liste mogućih dobitnika europskih potpora, ne čudi prilično zanimanje za skup u Staroj Sušici. Mnogi će od zainteresiranih, ističe Kasipović, svoje projektne ideje morati usuglasiti s poduzećem Hrvatske šume. Naime, Hrvatske šume moraju dati suglasnost korisnicima za izvedbu zahvata u prostoru gdje je država vlasnik.

"Mi po tom pitanju dosad nismo imali negativnih iskustava i nailazili smo na kooperativnost Hrvatskih šuma, ako su naši prijedlozi, kroz aspekt edukacije o značaju šuma, utemeljeni na primjerenom odnosu prema šumskom bogatstvu", zaključio je Kasipović.

Nakon obavljenih priprema, objava europskog natječaja se očekuje tijekom ožujka. Poslušajte:

Poticaj oplemenjivanju šuma, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.