Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:21 / 10.03.2020.

Autor: Neva Funčić, Iva Pavletić Crnić

EU pomorstvo: jedan od najvećih izazova je smanjenje onečišćenja

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

O izazovima i budućnosti pomorstva i brodarstva razgovara se u Opatiji na konferenciji o pomorstvu koja se održava u sklopu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, a u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tijekom dvodnevne konferencije predstavnici europske i hrvatske pomorske administracije razgovaraju o zaštiti morskog okoliša, sigurnosti pomoraca te digitalizaciji u pomorstvu.

Najavljeno je sudjelovanje čelnika Međunarodne pomorske organizacije Kitacka Lima, direktorice Europske agencije za pomorsku sigurnost Maje Markovčić Kostelac te zamjenice ravnatelja Opće uprave za promet Europske komisije Maje Bakran Marcich.

U sklopu Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, najavljen je sastanak Neformalnog vijeća ministara pomorstva te potpisivanje deklaracije o razvoju pomorstva u Europskoj uniji, s naglaskom na zaštitu okoliša te obrazovanje i sigurnost pomoraca.

Hrvatski najveći brodar Jadrolinija prati europske i svjetske trendove razvoja, rečeno je na konferenciji. Turistička sezona je pred vratima, no problem korona virusa sve je veći. Jadrolinija je i u tom slučaju spremna poduzeti sve kako bi se zaštitili pomorci i putnici na njihovim brodovima, rekao je David Sopta iz Jadrolinije. 

Kakva je pozicija hrvatskog brodarstva u toj priči otkrio nam je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, a poslušajte i Soptinu izjavu te reportažni prikaz objavljen u emisiji Danas aktualno: