Hrvatski radio

Radio Rijeka

Euromonitor: Oporavak turizma za tri do pet godina, Hrvatska u sredini

22.04.2021.

11:22

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Gužva na opatijskoj Slatini u ljeto 2018. godine (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Gužva na opatijskoj Slatini u ljeto 2018. godine (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Turistički promet mogao bi se oporaviti za tri do pet godina, projekcije su globalne tvrtke za istraživanje tržišta Euromonitor. Za Hrvatsku procjenjuju da je među europskim zemljama koje će se srednje brzo oporavljati, kao i Italija i Velika Britanija.

Najbrži oporavak prognozira se za Švicarsku, Portugal, Grčku i Tursku, a najsporiji za Španjolsku i Francusku. Projekcije Euromonitora, iznesene na 15. sastanku Tematske upravljačke grupe za Održivi turizam EUSAIR Jadransko-jonske strategije, predviđaju da bi Europa 2024. mogla nadmašiti turističke brojke iz 2019. godine.

U privlačenju novih turista veće šanse mogle imati zemlje koje se više prilagođavaju održivom razvoju turizma, pokazuje Sustainable Travel Indeks 2020. Prema tom indeksu, najbolje tri održive destinacije su Švedska, Finska i Austrija. Hrvatska je na dobrom 13. mjestu, a u regiji je tek nešto bolja Slovenija na 10. mjestu. Znatno lošije su Italija na 34. i Grčka na 32. mjestu.

Uvođenje digitalnih tehnologija i prilagođavanje novim željama potrošača bit će najvažniji za oporavak turizma, ističu stručnjaci. Turisti će u novim uvjetima nesigurnosti tražiti veću mogućnost besplatnog otkazivanja rezervacija, više vrijednosti i bonusa za isti novac, veću fleksibilnost u načinima plaćanja i nove, interaktivne mogućnosti upoznavanja s odredištem kroz virtualnu i proširenu stvarnost.

Osim toga, sve više potrošača (66 posto) želi imati pozitivni utjecaj na okoliš tijekom svojih dnevnih aktivnosti u 2021. godini, a 48 posto traži održive oblike turizma.

Poduzetnike u turizmu svakako će zanimati da se krajem svibnja očekuje objava online vodiča za EU financiranje turističkih projekata, posvećenog financijskom razdoblju 2021. - 2027.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.