Hrvatski radio

Radio Rijeka

Europa se priprema za dolazak novog toplinskog vala

22.07.2019.

17:19

Autor: Hina

Na stranicama DHMZ-a za riječko područje izdano je žuto meteo upozorenje koje znači potencijalnu opasnost, u većini Zapadne Europe izdano je narančasto! (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Na stranicama DHMZ-a za riječko područje izdano je žuto meteo upozorenje koje znači potencijalnu opasnost, u većini Zapadne Europe izdano je narančasto! (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Sjeverozapadna Europa se ovoga tjedna priprema na nastavak ljetnih žega kakve su vladale krajem lipnja. Meteorološke službe su izdale upozorenje: temperatura će se u srijedu ili u četvrtak ponovo približiti 40 Celzijevih stupnjeva, nakon čega će krajem tjedna pasti.

U Francuskoj bi toplinski val mogao potrajati kraće nego u lipnju kada je 28. lipnja srušen apsolutni temperaturni rekord u Verarguesu, na jugu, gdje je izmjereno 46 stupnjeva.

Ovaj put "ne očekujemo temperature od 45/46 Celzijevih stupnjeva", ali bi sjeverna polovina zemlje mogla "puno više" osjetiti vrućinu, objavio je Meteo-France. U četvrtak se u Parizu "predviđa 41, pa i 42 stupnja, uz veliku vjerojatnost da će se srušiti rekord od 40,4 stupnja zabilježen 1947.", rekao je Francois Jobard, prognostičar u Meteo-Franceu.

I na riječkom području bit će sve toplije prema četvrtku, prognozu pronađite ovdje.

Tako je francuska prijestolnica uvela treći od četiri stupnja plana obrane od toplinskog vala koji predviđa otvaranje "dvorana za osvježenje" u javnim objektima te postavljanje privremenih javnih česmi i raspršivača vlage kao i niz mjera namijenjenih starijim osobama, najvećim žrtvama ljetnih žega koje su 2003. samo u Francuskoj odnijele 15.200 života.

Četrdesetak stupnjeva se očekuje i u metropolama u središtu i na sjeveru Italije, napose u Firenci i Ferrari. No zemlju neće zahvatiti toplinski val u pravom smislu jer će jug i središte Europe ovaj put biti pošteđeni. 

"U četvrtak će se vrućina preseliti u zemlje Beneluksa. Moguće je da će te tri zemlje prvi put iskusiti temperaturu od 40 Celzijevih stupnjeva i više", rekao je Jobard. U Belgiji je Meteorološki kraljevski zavod (IRM) izdao "upozorenje zbog velike vrućine" koje će biti na snazi do petka u ponoć. 

Austrija je pak objavila "narančasto" upozorenje za četvrtak i za petak, ali samo na zapadu zemlje. U Portugalu udari vjetra i suša otežavaju borbu s "iznimno teškim" požarom koji od subote hara planinskim područjem u središtu zemlje gdje je vatra 2017. usmrtila stotinjak ljudi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.