Hrvatski radio

Radio Rijeka

Europa se priprema za toplinski val i temperature iznad 40 stupnja

25.06.2019.

16:27

Autor: Hina

U potrazi za osvježenjem, danas na riječkoj gradskoj plaži na Kantridi (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

U potrazi za osvježenjem, danas na riječkoj gradskoj plaži na Kantridi (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Veći dio Europe ovaj tjedan očekuje iznimno toplo vrijeme, a pakleni toplinski val očekuje se u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji. Na jugu Europe očekuju se temperature od 37 stupnjeva na jadranskoj obali Slovenije i Hrvatske.

Najviša temperatura u Njemačkoj zabilježena je 7. kolovoza 2015. u bavarskom gradu Kitzingenu s 40,3 Celzijevih stupnjeva, prenosi DWD.

Njemačka službena meteorološka služba (DWD) objavila je da će toplinski val, pod nazivom Ulla, donijeti temperature od 38 Celzijevih stupnjeva. Meteorologinja Sabine Krueger kazala je da će temperature doseći vrhunac u srijedu kada će se popeti do 39 stupnjeva u okolici Frankfurta te do 40 stupnjeva u drugim dijelovima. 

Istočna pokrajina Brandenburg povećala je razinu rizika od požara na 5 što je najviše moguće. Jednak rizik je proglašen u dijelovima pokrajine Mecklenburg-Vorpommern i Donjoj Saskoj. 

Na jugu Europe, očekuju se temperature od 37 stupnjeva na jadranskoj obali Slovenije i Hrvatske. Predviđaju se oluje na ravnicama u istočnoj Hravatskoj koje će vjerojatno utjecati i na prometne linije s Njemačkom i Austrijom te do Grčke i Turske.

Njemačka nije jedina koja se suočava s ekstremnim toplinskim udarom. Francuska meteorološka služba Meteo France objavila je narančasto upozorenje za veći dio središnje i istočne Francuske upozoravajući da će se temperature podići iznad 40 stupnjeva. U Parizu, gradske vlasti su postavile dodatne izvore vode za piće. Bazeni i klimatizirani prostori će se sljedećih dana, u poslijepodnevnim satima, otvoriti za ugrožene osobe.

Na internetskoj stranici Državnog hidrometeorloškog zavoda za srijedu je oglašeno žuto upozorenje, što znači da je vrijeme potencijalno opasno, za gotovo cijelu Hrvatsku. Prognozu vremena za Rijeku i okolicu čitajte i slušajte ovdje.

U Italiji je meteorološka stanica IlMeteo.it upozorila na "eksplozivnu vrućinu" koja će donijeti temperature do i iznad 40 stupnjeva u sjevernim gradovima poput Milana i Bologne te na Sardiniji. Talijanski meteorolozi tvrde da bi ovo mogao biti najtopliji lipanj do sada u nekim dijelovima Italije, s temperaturama najvišim u četvrtak i petak. 

U Španjolskoj službena agencija za vremensku prognozu AEMET, predviđa najvišu temperaturu od 42 stupnja u sjeveroistočnoj dolini Ebro. Britanski meteorološki zavod MetOffice objavio je da postoje mali izgledi da će temperature biti više od dosadašnjeg rekorda za lipanj od 35,6 stupnjeva. Met Office predviđa vruće i vlažno vrijeme za ostatak tjedna te je upozorio da bi toplinski val mogao potaknuti silovite oluje.

Austrijski grad Innsbruck, omogućio je slobodan dan konjskim kočijama jer se očekuju temperature iznad 32 stupnja. Prošle godine su gradske vlasti zabranile vožnju turističkiih kočija na toj ili višoj temperaturi.

Izvan Europe, situacija je ekstremnija u Indiji, južnoazijskoj zemlji koju su ovaj mjesec pogodile temperature u rasponu od 40 do 50 stupnjeva. Istočna savezna pokrajina Bihar je najgore pogođena sa 101 umrlom osobom od sredine lipnja od kojih su većina poljoprivrednici i radnici na otvorenom, rekli su službenici za upravljanje katastrofama. Prema službenim podacima, toplinski val koji će se polako početi ublažavati s početkom monsunskih kiša, usmrtio je još 36 ljudi u drugim dijelovima zemlje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.