Hrvatski radio

Radio Rijeka

Europska noć bez nesreća: vozite odgovorno i oprezno!

15.10.2016.

15:20

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Zadru i Rijeci večeras počinje međunarodna akcija Europska noć bez nesreća. Vrlo je važno osvješćivanje svih sudionika u prometu, čemu svjedoči i podatak da je samo u proteklih nekoliko dana na našim cestama poginulo 12 ljudi.

U noći sa subote na nedjelju u hrvatskim se gradovima peti put održava Europska noć bez nesreća, čiji je cilj među mladima razviti svijest o odgovornoj vožnji bez utjecaja alkohola. Ova akcija odvija se u organizaciji udruge Sigurnost u prometu i pod pokroviteljstvom Europskoga foruma mladih i organizacije Odgovorni mladi vozači (Responsible Young Drivers).

Europska noć bez nesreća edukacijska je kampanja pokrenuta 1995. u Belgiji. Akcija će se ove godine provesti istodobno u većini zemalja Europske unije s više od tisuću volontera, a u Hrvatskoj će se ova akcija za odgovornu vožnju obilježiti u noćnim klubovima u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Zadru.

U Rijeci, ispred klubova Phanas Pub i Bačva Pub, mladi između 18 i 26 godina moći će sudjelovati u dobrovoljnome alkotestiranju. Akcija se održava uz pomoć volontera SUP-a, studenata Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba te Zagrebačke pivovare, koja već četvrtu godinu zaredom financijski podupire ovu akciju u okviru kampanje Razmisli - kad piješ, ne vozi, prve hrvatske kampanje o odgovornome konzumiranju alkohola.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.