Hrvatski radio

Radio Rijeka

Europska noć istraživača bit će i u Rijeci!

23.09.2019.

14:58

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: uniri.hr

Foto: uniri.hr

Foto: - / -

Manifestacija Noć istraživača u organizaciji riječkog Sveučilišta održat će se zadnjega petka u rujnu u prostoru Tower centra u Rijeci. Na četiri etaže bit će 22 istraživačke postaje. Dakle, kamo 27. rujna? Na Noć istraživača od 17 do 22 sata.

Europska noć istraživača okupit će na frekventnim mjestima europskih gradova znanstvenice i znanstvenike koji će interaktivnim sadržajem djeci i odraslima približiti znanost i svoj rad. Noć istraživača na isti će se dan održati u Zagrebu, Splitu i Osijeku, kao i u tristotinjak gradova u 35 zemalja Europe.

Riječki će se program sastojati od različitih pokusa, demonstracija, simulacija, radionica i drugih sadržaja, a bit će organizirana i nagradna igra za sve posjetitelje. 

Cilj manifestacije je na zabavan i jednostavan način podići svijest javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo, kao i srušiti predrasude koje postoje prema znanstvenoistraživačkoj zajednici.

Manifestaciju na nacionalnoj razini koordinira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a dio je šireg projekta "Techno-Past Tehno-Future: Europian Researchers' Night", sufinanciranog sredstvima programa EU za istraživanje i inovacije Obzor 2020.

U Rijeci program organizira Sveučilište u Rijeci, a poslušajte što je o riječkoj Noći istraživača rekla rektorica Snježana Prijić Samaržija:

Noć istraživača 2019., pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.