Hrvatski radio

Radio Rijeka

Europska noć istraživača nudi znanost bez stereotipa

14.09.2018.

17:29

Autor: Hina

Sjećate se gužve s prve riječke Noći istraživača 2013.? (Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka / arhiv)

Sjećate se gužve s prve riječke Noći istraživača 2013.? (Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka / arhiv)

Foto: - / -

Europska noć istraživača, najveći popularno-znanstveni događaj u Europskoj uniji, održat će se 28. rujna u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Puli, najavljeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je koordinator dvogodišnjeg projekta financiranog u sklopu Obzora 2020. s više od 2,5 milijuna kuna, a drugo izdanje Europske noći istraživača najavljeno je za 27. rujna 2019. godine u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

U realizaciji projekta naziva "Techno-Past Techno-Future: European Researchers´Night" uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja sudjeluje još 17 partnera, među kojima su sveučilišta te Institut Ruđer Bošković, Mediteranski institut za istraživanje života i Institut za društvena istraživanja.

Osim aktivnosti tijekom glavnog događaja organiziraju se i predaktivnosti u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Puli, Zadru, Dubrovniku, Varaždinu i Koprivnici u kojima sudjeluju svi partneri.

Europska noć istraživača je inicijativa Europske unije kojom se želi podići svijest građana o važnosti znanosti za društvo i značaju znanstvenog rada. Glavna aktivnost projekta je organizacija događaja Europska noć istraživača u pet hrvatskih gradova koji se tradicionalno održava zadnjeg petka u rujnu u svim velikim europskim gradovima.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je na konferenciji za novinare da taj projekt, osim što upisuje Hrvatsku na kartu aktivnosti koje su koordinirane diljem Europe, daje priliku da u Hrvatskoj smislenije i jasnije progovorimo o tome što je znanost, što rade znanstvenici i koja je uloga znanosti općenito jer se znanost često percipira na stereotipan način.

Program u Rijeci odvijat će se toga petka, 28. rujna, između 17 i 22 sata, u Tower Center Rijeka. 

Stoga to što znanstvenici izlaze iz laboratorija i ulaze u javne prostore te progovaraju o znanosti, a s druge strane građani imaju priliku ući u laboratorij i biti, barem na trenutak, znanstvenici važno je za razumijevanje toga što znanost predstavlja, ali i za financiranje znanosti, zaključila je Divjak.

Upozorivši kako Hrvatska u tom aspektu ne stoji dobro, Divjak je napomenula kako su oni učinili to da su 10 puta brže povlačili sredstva iz europskih fondova za znanost, a nada se da će do kraja godine ta brojka biti oko dvije milijarde kuna što se još prije godinu činilo nemogućim. Ministrica je naglasila također moraju mijenjati sustav znanosti i visokog obrazovanja na način da bude otvoren, uz ostalo i za veću suradnju znanstvenika i gospodarstva.

Državni tajnik Tome Antičić poručio je kako treba ojačati svijest da bez znanosti Europa ni Hrvatska nemaju budućnosti. "Svi moramo puno više ući u znanost, moramo stvoriti klimu u kojoj će ljudi kad pročitaju da je zemlja ravna odmah shvatiti da je to kretenizam i slušati one koji znaju, slušati fakte koji su znanstveno dokazani i koje se može znanstveno provjeriti, zaključio je Antičić.

S konferencije za novinare kojom je najavljena ovogodišnja Europska noć istraživača u Hrvatskoj (Foto: Filip Kos / Pixsell)

S konferencije za novinare kojom je najavljena ovogodišnja Europska noć istraživača u Hrvatskoj (Foto: Filip Kos / Pixsell)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.