Hrvatski radio

Radio Rijeka

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih sustava

23.08.2017.

09:57

Autor: Saša Vuksan, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, što se obilježava danas, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sa izaslanstvom obilazi otoke Sveti Grgur i Goli otok.

"Dva totalitarizma kod nas su ostavila krvav trag i danas se sjećamo ljudi koji su bili njihove žrtve", rekao je na Golom otoku, povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svi totalitarnih i autoritarnih režima, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Izaslanstvo Sabora, Raba, Lopara, HDZ-a PGŽ i Hrvatskog društva političkih zatvorenika, danas na spomen obilježjima podignutim na dva otoka - kaznionice Sveti Grgur i Goli otok položili vijence i zapalili svijeće. 

Sveti Grgur bio je kaznena ustanova za žene od 1948. do 1988, a Goli otok je kao logor osnovan 1949. godine i tamo su uglavnom poslani komunisti optuženi za suradnju sa Sovjetskim savezom nakon sukoba Tita i Staljina. Nakon pedesetih nastavio je djelovati kao klasična kaznionica do 1986. godine.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. Slijedom toga, 2011. Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Hrvatskoj.

Totalitarni i autoritarni režimi su u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama, doveli do brojnih tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te progona i likvidacije političkih neistomišljenika. Zbog težine i opsega takvih nepravdi i zločina, posljedice vladavine nedemokratskih režima osjećaju se, nažalost, u hrvatskom društvu još i danas. S Golog otoka i Svetog Grgura javlja Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.