Hrvatski radio

Radio Rijeka

Europski novac za obnovu lučke infrastrukture u Rijeci i Bakru

26.06.2017.

13:24

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Europska komisija odobrila je Hrvatskoj financiranje 15 prometnih projekata ukupno vrijedno gotovo 91 milijun eura, od čega bespovratna sredstva iznose 72,2 milijuna eura, priopćilo je u petak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Među projektima kojima je dodijeljen europski novac su i nadogradnja infrastrukture u riječkoj luci te na terminalu Luke Rijeka u Bakru te pripremu dokumentacije za rekonstrukciju dijela željezničke pruge Oštarije - Škrljevo. Također, Europska unija sufinancirat će unaprjeđenje i razvoj terminala za prihvat opasnog tereta u riječnoj luci Slavonski Brod te dokumentaciju za rekonstrukciju pruge između Okučana i Vinkovaca.

Za dva projekta Luke Rijeka bespovratno je odobren najveći mogući iznos, gotovo 34 milijuna eura, a procjenjuje se da projekti koštaju oko 40 milijuna eura. "Rekonstrukcija i nadgradnja u oba projekta uključuje demontažu i uklanjanje postojeće infrastrukture, izgradnju novih kolničkih konstrukcija, staza lučkih dizalica, industrijskih kolosijeka, električnih instalacija, sustava vodoopskrbe i odvodnje, te oba projekta imaju značajnu ekološku komponentu", priopćila je Luka Rijeka.

Novac je odobren u okviru trećeg poziva Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility - CEF). Najveći mogući iznos, 85 posto od ukupne vrijednosti projekata, odobren je, uz projekte Luke Rijeka, za još deset projekata. Devet projekata samostalno će provoditi Hrvatska, a na šest će sudjelovati i druge zemlje članice Europske unije.

Odobrenjem novih 15 projekata, Hrvatskoj su ukupno odobrena 32 prometna projekta koji se sufinanciraju iz CEF-a, ukupno vrijedna 422,8 milijuna eura, čime je na 93 posto iskorištenosti CEF instrumenta za promet. Hrvatskoj je u dosadašnja dva poziva CEF-a odobreno 17 projekata s ukupnim sufinanciranjem od 350,6 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Instrument za povezivanje Europe - CEF, osnovan je radi dodatnih ulaganja u izgradnju nove te unapređenje postojeće prometne, energetske i telekomunikacijske infrastrukture. Države članice uz njegovu pomoć, osim iz strukturnih fondova i Kohezijskog fonda mogu financirati projekte na devet koridora Osnovne mreže Transeuropske prometne mreže (TEN-T).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.