Hrvatski radio

Radio Rijeka

Europski tjedan mobilnosti: Ciottina na tjedan dana postaje pješačka zona

14.09.2017.

14:06

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Čista, zajednička i inteligentna mobilnost središnja je tema ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti, koji će u Rijeci biti obilježen od subote 16. do petka 22. rujna. Za to vrijeme će Ciottina ulica, od Kapucinske crkve do Jadranskog trga, biti pretvorena u pješačku zonu.

Europski tjedan mobilnosti promovira održivo kretanje, sprečavanje emisije štetnih plinova te kvalitetniji način života u urbanim sredinama. Ovogodišnji tjedan kretanja poziva na dijeljenje. Akcija "Dijeljenje te vodi dalje" izravno poziva vozače da inoviraju svoj privatni prijevoz, rekao je Srđan Škunca iz Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje.

"Želimo podučiti ljude kako ponuditi svoj privatni prijevoz i drugim kolegama i prijateljima, naročito kad idu na posao i s posla. Ekonomski i ekološki je isplativije da se u automobilu vozi više ljudi. Taj trend je već zaživio, primjerice u Industrijskoj zoni Kukuljanovo, gdje se kolege mijenjaju pa svaki tjedan drugi vozi ekipu s posla, što se svima isplati", govori Škunca. 

I što se tiče prometnih površina, novi urbanistički trend se također zalaže za uvođenje koncepta dijeljenja, kako bi se one mogle koristiti na drugačiji način. Prometnice u centru grada planiraju se ili tako da se u njima zadržava promet, ali tada javni gradski prijevoz, ili da se urede pješačke zone, ali s uređenom kvalitetnom ponudom, dodao je Škunca te istaknuo kako Grad Rijeka sudjeluje u kampanji Europskog tjedna mobilnosti od samog početka, 2002. godine.

Pokazna ulica, koja će ukazati na značaj reduciranja prometa u centru grada i građanima pokazati kako se može koristiti pješačka zona, ove će godine biti Ciottina ulica, koja će se zatvoriti od 16. do 22. rujna. Ponedjeljak 18. i utorak 19. predviđeno je veliko hodočašće za vrijeme boravka tijela sv. Leopolda Mandića u kapucinskoj crkvi. Ostale dane, u Ciottinoj je predviđen program za sve uzraste: u subotu ulicu otvaraju "Mali Riječani", tu su i glazbenici i DJ-i, književnici u akciji, art-sajam, modna revija, ples i sportske aktivnosti. 

Dunja Pavešić iz "Libre" kao novinu je najavila i radionice za srednjoškolce o car sharingu, dijeljenju prijevoza, koje će voditi ekologinja Martina Cvetković. Zajednička vožnja može imati pozitivan učinak ne samo na novčanike, nego i na gradove, a istraživanja su pokazala da svaki automobil za zajedničku vožnju s ceste uklanja otprilike 15 osobnih automobila. Upravo toj temi bit će posvećena i tri predavanja u riječkoj Gradskoj vijećnici u utorak 19.9. od 11:30 sati. Program Europskog tjedna mobilnosti će se, naravno, prilagođavati vremenskim uvjetima, a sve detalje i promjene možete pronaći na Facebook stranici "Rijeka u kretanju" ili na mrežnoj stranici European Mobility Week

O riječkom tjednu kretanja, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.