Hrvatski radio

Radio Rijeka

Europski zeleni protiv eksploatacije nafte na Jadranu

15.05.2015.

14:29

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Eksploatacija nafte u Jadranskom moru je za Hrvatsku, kao zemlju koja ubire značajne prihode od turističke djelatnosti, riskantan posao, izjavila je Rebecca Harms, supredsjednica grupacije Zeleni/ESS u Europskom parlamentu. Harms sudjeluje na zasjedanju Vijeća Europske zelene stranke, konferencije zelenih stranaka Europe te zastupnika i zastupnica Europskog parlamenta koje se do nedjelje održava u Zagrebu.

"To je veliki rizik. Turizam je jedan od glavnih stupova vašeg gospodarstva i vrlo sam skeptična prema bušenju nafte u Jadranu", izjavila je Rebecca Harms i upozorila na rizike od ekoloških katastrofa i "niske" standarde kada je riječ o sprečavanju mogućih izljeva nafte. "Klonite se toga. To je riskantna tehnologija", poručila je. Istaknula je da zemlje koje su među prvima krenule s projektima obnovljivih izvora energije već ubiru plodove rada koji se ogledaju kako u čišćem i održivom okolišu tako i u otvaranju novih radnih mjesta visoke kvalitete, mnoga od njih u malim i srednje velikim tvrtkama diljem Europe.

Europarlamentarac i supredsjednik Europske zelene stranke Reinhard Bütikofer također je istaknuo da su "rizici od bušenja nafte u Jadranu golemi, ne samo s ekološkog stajališta već i gospodarskog". Po njegovim riječima, inzistiranje na fosilnim gorivima predstavlja financijski rizik. "Ulaganje u fosilne resurse moglo bi stvoriti učinak balona pred pucanjem. Potratili biste kapital", kazao je Butikofer.

A na moguće "pucanje ugljikovog balona" upozorava i Nicholas Stern, nekad glavni ekonomist Svjetske banke, sada profesor na London School of Economics, koji kaže da "tržišta cijelu stvar još uvijek nisu u potpunosti razmotrila, ili se pretpostavlja da vlade nisu tako predane cilju u vezi klimatskih promjena", ali da se to može u trenu promijeniti čim postane jasno da su zemlje odlučne u provedbi mjera protiv klimatskih promjena. "Ulagači bi se mogli uspaničariti i povući svoj kapital. Ako se to dogodi, balon će puknuti i cijene dionica će se strmoglaviti (...) burze još uvijek ne vide dobro tu opasnost", kazao je Stern.

Europski Zeleni vjeruju da EU može imati velikih koristi od "ozelenjavanja ekonomija", a ako ostane "zeleni predvodnik" svijeta EU će moći godišnje kreirati izvoz u vrijednosti dodatnih 25 milijardi eura. Istovremeno će do 2050. smanjiti račune za energetiku za 350 milijardi eura godišnje te smanjiti ovisnost o uvozu energije i resursa kupljenih po nestabilnim cijenama.

Vijeće Europske zelene stranke potvrdilo je da će u Europskom parlamentu dati potporu Rezoluciji protiv projekta istraživanja i eksploatacije fosilnih goriva u Jadranu. Prema riječima predsjednice ORaH-a Mirele Holy, rezoluciju su već potpisale četiri stranke zelenih, supodnositelji iz Slovenije, Malte, Grčke i Italije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.