Hrvatski radio

Radio Rijeka

Europskim sredstvima do cjelodnevnog boravka za čabarske vrtićare

10.03.2019.

11:42

Autor: Nenad Lučić

Djeca okružena novom opremom u PO Gerovo (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Djeca okružena novom opremom u PO Gerovo (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Od početka godine, u tri od pet područnih odjela čabarske predškolske ustanove, uz potporu europskih fondova i resornog ministarstva, umjesto poludnevnog, osiguran je cjelodnevni boravak djece. Projekt je, po mnogo čemu jedinstven u PGŽ, pa smo provjerili iskustva njegove primjene.

Za demografsku situaciju na području Grada Čabra, prometno najizoliraniji dio Gorskog kotara, izuzetno je važno osigurati kvalitetan rad dječjeg vrtića.

Projektom vrijednim 2,8 milijuna kuna za naredne dvije godine osiguran je cjelodnevni boravaka djece, a na području Grada Čabra, u većini odjela dječjeg vrtića i zapošljavanje devetero novih djelatnika. Gradonačelnik Kristijan Rajšel tumači da su za projekt prijavili odjele u Čabru, Gerovu i Prezidu u kojima je osiguran cjelodnevni boravak djece u vrtiću, od 6 do 16 sati, pa su zbog toga su u vrtiću zaposlili po jednu odgajateljicu.

"Kako prema projektnom prijedlogu vrtić ne može imati vanjsku uslugu prehrane, dogovorili smo najam kuhinje u školama, što nam je donijelo i tri novozaposlene kuharice", tumači gradonačelnik. Odjeli vrtića obuhvaćeni projektom djeluju pri školama pa su sada poboljšani i standardi prehrane školske djece. 

Rajšel dodaje da dosegnutu razinu predškolskog odgoja treba sačuvati jer to omogućava ljudima da roditelj, kada ide na posao, dijete odveze u vrtić u kojem djeca imaju osiguran dnevni odmor i dva obroka, a da pri tom ne treba organizirati dodatno čuvanje. I sve to funkcionira uz dobru suradnju s osnovnom školom, zaključio je.

Projektnim ulaganjima u tri odjela poboljšana je i odgojna kvaliteta rada, potvrdila je ravnateljica dječjeg vrtića Grada Čabra Laura Turk Resman: "Projekt nam je financijski donio mogućnost nadopune radnih materijala, igračaka i didaktičkih sredstava. Djeca su sada u mogućnosti koristiti neke nove elemente, sprave, didaktičke i svjetleće ormariće, a sve to im je jako zanimljivo." 

Projektom cjelodnevnog boravka obuhvaćeno je više od pedeset polaznika dječjeg vrtića na području Grada Čabra. Poslušajte:

Europska sredstva za Dječji vrtić Čabar, pripremio Nenad Lučić

Ravnateljica Resman s dijelom polaznika čabarske predškolske ustanove (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Ravnateljica Resman s dijelom polaznika čabarske predškolske ustanove (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.