Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fabijanić: Proračun u brojkama nikad veći, a realno nikad manji!

18.11.2019.

12:32

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Pred primorsko-goranskom Županijskom skupštinom će se u četvrtak 21. studenoga naći prijedlog proračuna koji se iduće godine povećava za 388 milijuna kuna i iznosit će milijardu i 320 milijuna kuna. Uz poslove državne uprave, u proračun prvi puta ulazi i čitav sustav prosvjete.

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić istaknuo je da je proračun oprezno planiran zbog poreznih nepoznanica, a novost je preuzimanje poslova državne uprave. PGŽ će preuzeti, kako se očekuje, 130 zaposlenika za čije plaće iz državnog proračuna trebalo biti izdvojeno 29 milijuna kuna, no nepoznanica je koliko će realno biti utrošeno, rekao je Fabijanić.

Uz odluku o proračunu, na sjednici Županijske skupštine naći će se i nova odluka o ustroju i sistematizaciji radnih mjesta u PGŽ, kao i sporazum s Vladom RH o preuzimanju poslova državne uprave. Na pitanje je li odluka o proračunu dogovorena s predstavnicima stranačkih klubova, odnosno predstavnicima političke oporbe, Fabijanić je rekao kako je župan održao konzultacije, te da očekuje da će proračun dobiti potporu. "A da imam staklenu kuglu, nemam", dodao je.

Tri četvrtine proračuna namijenjeno je zdravstvu i školstvu. Za školstvo čak 489 milijuna kuna, izvijestila je pročelnica Edita Stilin. U školama i domovima čiji je Županija osnivač radi 1549 ljudi u osnovnim, 1516 u srednjim školama te još 142 zaposlena u učeničkim domovima. Od većih je ulaganja 11,5 milijuna namijenjeno za dogradnju škole u Dražicama, a za radove u školi u Matuljima namijenjeno je još 2,65 milijuna kuna.

U izradi je projekt za sportsku dvoranu Medicinske škole u Rijeci, te priprema građevinskih dozvola za škole u Marinićima i Rabu, rekla je Stilin. Istaknula je i kako je za infrastrukturu opatijske Ugostiteljske škole, kroz natječaj za regionalne centre kompetentnosti, osigurano 30 milijuna kuna. U tijeku je natječaj za 13 novih stipendista, a 24 studenta nastavit će primati županijske stipendije u iznosu od tisuću kuna mjesečno, rekla je Stilin.

Pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić izvijestila je da je PGŽ izdvojila još 2 milijuna 221 tisuću kuna za djelatnost hitne medicine. Istaknula je kako su sredstva predviđena ugovorima z HZZO-om nedostatna, te županija stalno dodatno izdvaja novac za povećanje dostupnosti hitne. Ove je godine to iznosilo 8 milijuna 296 tisuća kuna, što se pokazalo nedovoljnim za rad Zavoda za hitnu medicinu.

Kaže kako i ostale zdravstvene ustanove bilježe minuse zbog nedovoljnog financiranja iz državnog proračuna. Za ovu su godinu plaće u zdravstvu kolektivnim ugovorom povećane 3% za uvjete rada te 4% za odgovornost, dok je iznos ugovora s HZZO-om povećan za samo 3,7%, kaže Malatestinić te ističe kako razliku kontinuirano snosi osnivač. Prema procjeni PGŽ za sedam zdravstvenih ustanova, ta razlika godišnje iznosi više od 8 milijuna kuna, upozorila je Malatestinić.

Pregovori o plaćama se vode u Zagrebu, ugovori potpisuju u Vladi, a isplaćeni novac ne prati potpisane državne obaveze, istaknuo je Fabijanić te komentirao kako je proračun PGŽ za 2020. "u brojkama nikad veći, a u realnom novcu nikad manji." Poslušajte njihove izjave:

Fabijanić, Stilin i Malatestinić pred novinarima, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.