Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fannon: SAD podržava izgradnju LNG terminala na Krku

30.11.2018.

17:59

Autor: Hina

Frank Fannon danas u Zagrebu (Foto: Pixsell)

Frank Fannon danas u Zagrebu (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s pomoćnikom državnog tajnika SAD-a za energetiku Francisom R. Fannonom, a na sastanku je potvrđena američka potpora izgradnji LNG terminala na Krku, priopćeno je iz Vlade.

Tijekom sastanka istaknuti su kvalitetni politički odnosi Hrvatske i SAD-a te potvrđena potpora SAD-a izgradnji LNG terminala na Krku, kao važnom projektu koji će pridonijeti razvoju mreže energetske infrastrukture u Europi.

Tvrtka LNG Hrvatska početkom studenoga odabrala je norvešku ponudu za plutajući terminal, koji bi trebao postati operativan početkom 2021. godine. Dobavljač budućeg terminala još nije izabran, a osim istočnog Mediterana, Fannon kao moguće izvore prirodnog plina spominje zemlje poput SAD-a, Australije i Katara. Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst na okruglom je stolu kazao kako će kupci plina iz LNG terminala na Krku većinom biti iz jugoistočne Europe, pošto sjever kontinenta ima druge izvore. 

Hrvatska izgradnjom LNG terminala ima priliku iskoristiti nove situacije u svijetu energetike i postati predvodnik u regiji, poručio je Fannon. "Energetika potiče gospodarski rast i pomaže državama u samoodređenju i suverenosti", istaknuo je na okruglom stolu za novinare.

Fannon je u Hrvatsku stigao nakon turneje državama istočnog Mediterana - Izraela, Cipra i Egipta. Na tom je području u posljednjem desetljeću otkrivena velika količina prirodnog plina koji bi, po Fannonu, put u Europu za nekoliko godina trebao naći preko Hrvatske. 

Prema pisanju Financial Timesa u listopadu, svijet je tek u ranoj fazi trgovine energentima putem LNG-a. Rast proizvodnje plina u SAD-u, vodećem i najbrže rastućem proizvođaču plina, posljedica je revolucije nastale novom metodom vađenja tog energenta iz škriljca, što znatno spušta njegovu cijenu, zaključuje FT. 

Međunarodna agencija za energiju u studenom je objavila očekivanje da će do 2030. godine prirodni plin istisnuti ugljen s pozicije drugog izvora energije u svijetu, nakon nafte, s rastom od 1,6 posto godišnje, prenosi Reuters. 

Usprkos tome što, prema pisanju FT-a, dvadesetak LNG terminala koji postoje u Europi trenutno rade četvrtinom svog kapaciteta, Fannon naglašava kako izgradnja takve infrastrukture stvara širu stratešku prednost. 

"Više izvora stvara konkurentnije okruženje", kazao je i naveo primjer Litve koja si je izgradnjom terminala snizila cijenu plina, upozorivši kako "nije zdravo za bilo koju državu da ovisi o jednom dobavljaču".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.