Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festival Francuske: razgledajte izložbe, naučite jezik, upoznajte kulturu

07.05.2015.

16:16

Autor: Jelena Butković, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sljedeći tjedan u Hrvatskoj počinje Festival Francuske - "Rendez-vous". U brojnim hrvatskim gradovima odvijat će se do rujna, a cilj mu je predstaviti raznolikost i bogatstvo te dostignuća Francuske, kao i ojačati suradnju i razumijevanje između dviju zemalja.

Izložbom fotografija pod nazivom Imagine France mlade francuske autorice Maie Flore koja će biti otvorena u ponedjeljak 11. svibnja u galeriji Principij u Rijeci počinje Festival Francuske u Hrvatskoj. Organiziran je kao uzvrat predstavljanju hrvatske kulture u Francuskoj prije dvije godine, a u cijeloj Hrvatskoj održat će se više od 150 događaja u dvadeset i pet gradova.

Na Korzu će od 15. svibnja biti postavljena izložba fotografija s biciklističke utrke Tour de France, a u lipnju Muzej moderne i suvremene umjetnosti ugošćuje izložbu Boîte-en-Valise (Kutija u kovčegu). U rujnu će Philippe KourilskyCollège de France, na Medicinskom fakultetu održati predavanje o ljudskom imunitetu i prirodnoj obrani organizma.

Francuska Alijansa Rijeka uključuje se u Festival Francuske ljetnim tečajem francuskog jezika za odrasle početnike i djecu uz 10 besplatnih sati. Riječka Alijansa organizira i posjet izložbi Rodin u Meštrovićevom Zagrebu, predavanje Andreje Grašo o jeziku francuskih stripova, izložbu stripova, likovno-jezičnu radionicu za djecu te glazbeno-plesnu večer.

U ostatku Hrvatske, najznačajnija su događanja Festivala Francuske velika izložba Augustea Rodina u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu i galeriji Meštrović u Splitu, opera Pelléas et Mélisande Claudea Debussyja HNK-a u Zagrebu u koprodukciji s pariškim kazalištem Opéra ComiqueConcert spirituel Hervéa Niqueta i nastupi drugih prestižnih baroknih ansambala na Festivalu barokne glazbe u Varaždinu, veliki bal 14. srpnja na glavnom zagrebačkom trgu, manifestacija Nuit Blanche te međunarodni simpozij o klimatskim promjenama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.