Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festival gljiva i plodova jeseni: mjesto učenja i guštanja

25.09.2017.

15:38

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako na jednome mjestu saznati mnogo o raznovrsnosti jesenskih proizvoda, dobiti korisne gljivarske savjete i uživati u gljivarskim specijalitetima i biciklističkoj berbi? Odgovore su proteklog vikenda u Gorskome kotaru ponudili organizatori Festivala gljiva i plodova jeseni.

Ovogodišnje je izdanje festivala, kod dvorca Stara Sušica u Općini Ravna Gora, ponudilo i novitete, poput osebujnog izbora Kraljice jeseni. Zanimljivo je bilo i tijekom gastronomskog natjecanja u pripremi gljivarskoga kotlića, gdje niz sastavnica jela odlučuje o pobjedniku. Organizatori festivala osmislili su i gljivarski izlet na biciklima.

Festival je i ove godine bio mjesto učenja: mogle su se dobiti i neke osnovne, ali vrlo korisne informacije koje gljivari tijekom berbe često zanemaruju. Nije, naime, svejedno, hoćete li ubrati cijelu gljivu ili samo dio ploda koji viri iznad zemlje, a važno je znati i u kakvoj ambalaži pohraniti ubrani plod. Opširnije poslušajte u prilogu Nenada Lučića: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.