Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festival gljiva i plodova jeseni: što kuhamo i jedemo u ovo doba godine?

24.09.2016.

16:18

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najveća gljivarska manifestacija u Gorskom kotaru od ove se godine odvija pod novim nazivom - Festival gljiva i plodova jeseni. Organizatori cjelodnevnog programa kraj slikovitog dvorca Stara Sušica ističu kako spomenuta promjena nije samo formalna, već podrazumijeva i niz novih sadržaja.

"To je jedna od naših najjačih manifestacija, pa smo željeli ljudima ponuditi više sadržaja. Zato nam dolaze i ljudi iz drugih krajeva promovirati svoj kraj, odnosno kulinarska obilježja koja su vezana uz plodove jeseni", tumači predsjednica Udruge "Plodovi gorja Gorskog kotara" Blažica Sveticki

Sadržaji iz drugih hrvatskih krajeva neće umanjiti gljivarski užitak, potvrđuje direktorica Turističkog ureda u Ravnoj Gori Rahela Vitasović: "Od ranijih godina zadržali smo odlazak u šumu, berbu i edukaciju o gljivama, a već petu godinu u nizu održavamo i natjecateljski gljivarski kotlić. Za djecu također imamo pregršt sadržaja, poput likovne radionice i izložbe malih životinja".

Ulogu gljivarskog edukatora preuzeo je Milan Zemljić koji naglašava ljekovita svojstva gljiva. "One su antioksidanti i po tom svojstvu antikancerogene. Bogate su ugljikohidratima, a gotovo nemaju masti i važno je da se konstantno konzumiraju radi preventive", savjetuje Zemljić

Osim posjetitelja, motiv za dolazak imali su i izlagači, čiju je uspješnost organizator nagradio brojnim priznanjima - poput onih za najuređeniji izložbeni prostor, najukusnije slano ili slatko jelo te najljepše zapakirani paket zimnice. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.