Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festival: najbolje od hrvatske tehničke kulture predstavlja se Rijeci

23.10.2019.

15:05

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Foto: - / -

Nacionalni 7. festival tehničke kulture ove će godine biti održan u Rijeci 24. i 25. listopada, u centru grada na Gatu Karoline Riječke, oba dana od 10 do 18 sati, a ulaz će biti slobodan. Cilj programa je popularizacija programa tehničke kulture.

Kako Županijski operativni centar Primorsko-goranske županije reagira na iznenadno onečišćenje mora? Zainteresirani će to moći vidjeti u okviru Festivala. Pokazna vježba koja će početi 24. listopada u podne u akvatoriju pred gatom pokazat će što se dogodi ako s broda u manevru, zbog slabog osiguranja tereta na palubi, u more iscuri 100 litara dizel goriva. Uz ŽOC u vježbi sudjeluju specijalizirani djelatnici iz raznih ustanova, organizacija i tvrtki.

Kako bi se publika, a posebno mladi kojima želimo da u životu rade ono što vole i u čemu će biti uspješni, upoznala s različitim područjima tehničke kulture u šatoru na gatu postavljene su radionice iz svih grana koje će voditi vrhunski mentori: robotika, modelarstvo, komunikacije, elektronika...

Predviđeno je da se predstave svi savezi i udruge, članice Hrvatske zajednice tehničke kulture. Udruga inovatora Hrvatske naglasak na Festivalu stavlja na program "Arhimed Academia" koji se bazira na sustavnom radu s djecom i mladima kroz radionice, tribine i predavanja.

Osmišljena je ponuda posebno atraktivnih programa iz područja tehničko-sportskih aktivnosti, a obzirom da je Rijeka grad na moru, pozornost je posvećena svim aktivnostima vezanim uz more/vodu. 

Festival tehničke kulture 2019. organizira Hrvatska zajednica tehničke kulture u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Rijeka, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Grad Rijeka, uz potporu Primorsko-goranske županije.

Plakat manifestacije pogledajte u nastavku:

Foto: Zajednica tehničke kulture Rijeka

Foto: Zajednica tehničke kulture Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.