Hrvatski radio

Radio Rijeka

Festival Opatija na Ljetnoj pozornici: opera, koncerti, predstave, filmovi

31.05.2017.

09:43

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najavljen je program Festivala Opatija koji će se u lipnju, srpnju i kolovozu održavati na opatijskoj Ljetnoj pozornici i u novoizgrađenom centru Gervais. Ravnatelj Ernie Gigante Dešković predstavio je koncertni, scenski i filmski program,.

Zajedno s opernim prvacima HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Kristinom i Robertom Kolarom, Renzom Zulijanom i Ivanom Srbljan te intendantom Marinom Blaževićem, najavio je veliki kulturni spektakl koji nas na vrhuncu ljeta očekuje u Opatiji. 

Naime, ove godine obilježava se 60 godina od polaganja kamena temeljca na Ljetnoj pozornici, a to će biti proslavljeno svečanom premijerom Verdijeve opere "Aida" 19. srpnja, postavljene  u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i Festivala Opatija. Naslovnu ulogu pjevat će operna prvakinja Kristina Kolar, a nastupaju i bariton Robert Kolar, poznati talijanski tenor Renzo Zulian te mezzosopranistica Ivana Srbljan. 

Ulaznice se mogu nabaviti u uredu Festivala Opatija; u Rijeci u Dallas Recordsu i caffe-baru "Nad Urom" na 4. katu Robne kuće Korzo; u Matuljima u Newsoundu; online na www.mojekarte.hr. Iznimno, za koncert "Familija LIVE" Olivera i Gibonnija 17. lipnja ulaznice se mogu kupiti i preko sustava Eventim.hr, u Tisak Media centrima i kioscima Tiska. Na dan događanja, blagajna se otvara sat vremena prije početka programa na mjestu izvedbe.

U centru Gervais bit će 7. lipnja održan koncert Glazbene škole "Mirković", Vedran Ružić predstavit će svoj umjetnički projekt "Spiritual Market" 11. lipnja, a za vikend 17. i 18. lipnja održava se međunarodni susret zborova "Zborski dani u Opatiji", kao i susret zborova liburnijskoga kraja "Liburnija kanta". 

Na Ljetnu pozornicu 22. srpnja stiže Svjetski zbor mladih (World Youth Choir), dobitnik Nobelove nagrade za mir 2011. godine. Od solističkih koncerata, na Ljetnu pozornicu dolaze Marko Tolja 29. srpnja, a sredinom kolovoza i popularni Đorđe Balašević.

Kazalište s Broadwaya

Dvije kazališne predstave gostovat će u velikoj dvorani centra Gervais početkom lipnja – prve nedjelje, 4. lipnja iz Zagreba dolazi Mala scena s predstavom za djecu "pazi.mazi.voli" koja govori o važnosti odgovornog odnosa djece prema kućnim ljubimcima. U petak 9. lipnja publiku očekuje "Djevojačka večer" Violete Tomić, u izvedbi Istarskoga narodnog kazališta iz Pule. Predstava prikazuje četiri djevojke koje, u očekivanju dobroga provoda, ostaju nemalo iznenađene spoznajama do kojih dolaze tijekom večeri. 

U ponedjeljak 24. srpnja Ljetnu pozornicu ispunit će zvukovi Španjolske. Folklorni ansambl "Nuevo Amanecer Ángel Martínez", u plesnom spektaklu pod nazivom "Korijeni", opatijskoj publici prikazat će razvoj plesa u Španjolskoj. 

Komični mjuzikl "Monty Python's Spamalot", temeljen na filmu "Monty Python i Sveti gral", na Ljetnu pozornicu stiže 8. kolovoza. "Spamalot" je jedan od najpopularnijih mjuzikla na Broadwayu jer obiluje tradicionalnim britanskim humorom, i u prepoznatljivom montipajtonovskom stilu obrće realnost na komičan i sarkastičan način.

Početkom kolovoza dolazi i Branko Đurić Đuro i njegov anti-stand up show "Đurologija". Najnoviji autorski projekt Tarika Filipovića o životu Miroslava Ćire Blaževića, pod nazivom "Ćiro", pogledajte 14. kolovoza. 

Glazba i filmovi

Ovoga ljeta na Ljetnoj pozornici očekuju nas četiri glazbena festivala. U svoju 53. godinu raspjevana karavana Festivala Melodije Istre i Kvarnera krenut će iz Opatije, i to 27. lipnja. Prvi vikend u srpnju tradicionalno je rezerviran za Liburnia Jazz Festival, i to njegovo sedamnaesto, trodnevno izdanje. Vikend nakon toga očekuje nas povratak Festivala urbane glazbe "Barufe", uz TBF i Urban&4. Opatijska pozornica će po prvi puta, 27. srpnja, ugostiti i priznati Blues festival, na kojem će nastupiti odabrani, vrsni glazbenici naše regije.  

Kraj lipnja i početak srpnja obilježit će "RetrOpatija", događanje koje na raznim lokacijama u Opatiji od 29. lipnja do 2. srpnja modom, glazbom, uređenjem i ugostiteljskom ponudom evocira razdoblja prethodnog tisućljeća. "Opatija – Carski grad" na jedan će nas dan, 15. srpnja, vratiti u vremena početaka opatijskog turizma.

Kino-program u lipnju seli iz velike dvorane centra Gervais na Ljetnu pozornicu. Prvog dana lipnja je premijera filma "Spasilačka služba", a u premijernom terminu u lipnju će biti prikazani i filmovi "Wonder Woman", "Mumija" i "Transformers: Posljednji vitez", dok će filmski program za srpanj i kolovoz biti poznat naknadno. 

Velika pozornica na Ljetnoj, odnosno njezino "najveće platno u ovom dijelu Europe", bilo je obasjano svjetlima projektora do 2011. godine. Tada su došli digitalni projektori, a stare Meopte umirovljene i filmske projekcije premještene na Malu ljetnu pozornicu. Projekcijom jednog od tri najgledanija filma svih vremena, američkog spektakla Jamesa Camerona iz 1997. godine, mitskoga "Titanica", 12. srpnja na velikoj pozornici, na simboličan način obilježit će se zlatno doba filmova na Ljetnoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.